Selectie Kinderen

Zwolle

Skeletten kom je niet alleen tegen in het spookhuis op de kermis, maar ook op 30 en 31 mei en 1 juni in Expeditie Ecodrome tijdens het Skelettenweekend. Bezoekers kunnen in een mammoetgraf graven naar botten, maar ook zelf met botten een skelet in elkaar zetten. Voor kinderen is er ook een speciale bottenspeurtocht, waarmee ook een diploma kan worden verdiend. Het park laat bezoekers in de huid kruipen van een avontuurlijke ontdekkingsreiziger om zo meer te weten te komen over de natuur en de geschiedenis van de aarde. De ‘ontdekkingsreizigers’ kunnen ook naar onder meer Expeditie IJstijd, de Jungle Expeditie, Expeditie Tijdreis en de Moerasexpeditie. Willemsvaart 19, open van 10-17u.Inl www.ecodome.nl

Rotterdam

Bij de Singeldingkiosk in het Heemraadspark (naast de speeltuin) in Rotterdam West kan iedereen zes weken lang terecht voor koffie, thee, ijsjes, limonade en snacks. Er kunnen kinderboeken worden geruild, honden krijgen er een bakje water en er liggen ballen en spelletjes. Op 3 juni is de feestelijke opening; vanaf 13u zijn er pannenkoeken voor de kinderen, kan iedereen zich uitleven met de Dansdokters en herleven vroegere tijden met een ponyritje langs de singel. De kiosk is van 3 juni tot 12 juli elke woensdag t/m zondag tussen 10-17u in het park te vinden. Inl www.singeldingen.nl

Landelijk

Kinderen die wel eens op een boerderij willen rondkijken kunnen Tweede Pinksterdag naar de Campina Open Boerderijdag. Op 55 boerderijen kunnen ze dan zelf ontdekken waar zuivel vandaan komt. Veehouders geven een rondleiding en op het terras kunnen ze bijvoorbeeld melk en vla proeven. Er zijn ook spelletjes en speurtochten. Inl www.campina.nl

Amsterdam

De energie-expositie opgewekt.nu organiseert gratis kinderactiviteiten over schone energie. Kinderen (-13 jaar) kunnen hier terecht voor een knutselworkshop, quiz, zonnerace, waterbaan, fitness en nog veel meer. De aftrap is op 5, 6 en 7 juni tijdens het IJazz Festival, vanaf dan elke week te bezoeken op woensdag- en vrijdagmiddag van 13-17u op de NDSM-werf. Centrale locatie is de geWoonboot van woonstichting de Key, aan het IJ. Inl www.opgewekt.nu

Muiden

Tijdens het Pinksterweekend, zondag 31 mei en maandag 1 juni slaan de mensen van de middeleeuwse krijgskunstvereniging Zwaard en Steen hun kampement op het terrein van het Muiderslot op. Ze geven demonstraties en er zijn workshops. Spectaculair zijn de zogenaamde ‘ kinderveldslagen’ waarbij alle kinderen het in een spannend gevecht mogen opnemen tegen de aanwezige ridders. Maandag is het ook de landelijke Dag van het Kasteel met als thema dit jaar de interieurs van kastelen. Daarom kan iedereen een kijkje nemen in het 17de-eeuwse Hoge Huys. Ook is er beide dagen een valkenier. Inl www.muiderslot.nl

Dussen

Prinses Sophie is haar kroontje kwijt en zij vraagt kinderen mee te helpen die terug te vinden. Wie is er met haar kroon vandoor gegaan? Koningin Mathilde (de boze stiefmoeder), Jan (de tuinman van de familie), Saartje (de bediende) of prins Floris (hij is erg verliefd op de prinses). Kasteel Dussen opent Tweede Pinksterdag haar poorten vanaf 11u voor speurtochten, kindercircusvoorstellingen (om 11u30, 13u30 en 15u30) en nog veel meer. Schaakamateurs kunnen ook deelnemen aan een competitie op een reuzenschaakbord. Opgeven kan door een mail met naam, leeftijd en telefoonnummer te sturen naar svhetkasteel@gmail.com. Inl www.kasteel-dussen.nl.