Selectie film

Utrecht

Citizen Kane, de eerste lange speelfilm van Orson Welles uit 1941, die naast het regisseren ook de film produceerde, meeschreef aan het script en de titelrol speelde, wordt door veel filmcritici als ‘beste film aller tijden’ beschouwd. Zondag 31 mei wordt in het Louis Hartlooper Complex in de reeks ‘Klassiekers & Lunch’ om 11u30 de film vertoond (na een inleiding); daarna staat de lunch in het Café klaar. Kaarten: €15,- (film & lunch) | € 7,50 (alleen film). Res 030 2320450

Leiden

Iedere laatste zondagavond van de maand wordt in het Kijkhuis een bijzondere film vertoond tijdens het LFF (Leids Film Festival) Regular. Zondag 31 mei is dat de voorpremière van Disgrace. De film zal worden ingeleid door professor moderne Engelse literatuur Peter Liebregts. Disgrace is gebaseerd op de gelijknamige bestseller van Nobelprijswinnaar J.M. Coetzee. Het verhaal volgt de blanke Capetown professor David Lurie (John Malkovich). Hij geeft colleges over romantische poëzie en werkt aan een eigen opera over Lord Byron. En elke avond - na zonsondergang - is er op 11, 12 en 14 juni een gratis toegankelijke openluchtvoorstelling van een Franse zomerfilm op het Leids Film Festival. Inl www.leidsfilmfestival.nl

I Love You, Man

Bromance, een samentrekking van brother en romance, is Hollywoods populairste filmgenre op dit moment. Het leert mannen dat mannenvriendschappen bestaansrecht hebben in een gefeminiseerde samenleving. I Love You, Man volgt de patronen van de traditionele screwball comedy, maar draait de rollen om. Vriendloze (maar gelukkig verloofde) Peter gaat op zoek naar een beste man(getuige) voor zijn huwelijk. De vriendschap die daar uitrolt met de bankhanger maar charmant-grappige Sydney vormt een bedreiging voor zijn gezapige relatie. Regie: John Hamburg. Met: Paul Rudd, Jason Segel. In: 29 bioscopen.

Duplicity

Clive Owen speelt een Brits geheim agent die door CIA-agent Julia Roberts aan het begin van de film een loer wordt gedraaid. Als hij haar toevallig weer ontmoet, lijkt zijn wraak zoet. Duplicity (‘dubbelhartigheid’) draait om de vraag „wie houdt wie voor de gek?” Kunnen twee spionnen elkaar bijvoorbeeld ooit vertrouwen, gewend als ze zijn aan bedrog, dubbelspel en beroepsmatige achterdocht? Duplicity speelt hetzelfde spelletje met de toeschouwer als Roberts en Owen met elkaar: steeds probeert het scenario ons te slim af te zijn. Regie: Tony Gilroy. Met: Clive Owen, Julia Roberts. In: 40 bioscopen.

The Young Victoria

De jonge Britse kroonprinses Victoria wordt in een frisse kostuumfilm neerzet als een rebel, een feministe in de dop. Ze is een jonge vrouw met een sterke eigen wil die alle machtsspelletjes glorieus weerstaat. Na het begin met donkere interieurscènes wordt de film letterlijk lichter. The Young Victoria wordt dan een romantische film die de ontluikende liefde laat zien tussen Victoria en de man die ze in 1840 trouwt, prins Albert (Rupert Friend). Regie Jean-Marc Vallée. In 22 bioscopen