Selectie Diversen

Amsterdam

De feestelijke opening van juni - maand van het Spannende Boek is dinsdagavond 2 juni in alle zalen van de Melkweg van 19u30-02. Eregast is Esther Verhoef, auteur van het geschenkboek Erken mij. Zij wordt geïnterviewd door Leo Blokhuis, met wie zij later achter de draaitafels zit. Verder in het programma: bekendmaking winnaar van de Gouden Strop 2009, thrillerauteur Roel Janssen en politica Rita Verdonk in gesprek over manipulatie in de wereld van politiek en media. En in de Literaire Rechtbank verdedigt advocaat en procureur mr. Theo Hiddema Bram Mannheim, hoofdpersonage uit Het recht op terugkeer van Leon de Winter. www.maandvanhetspannendeboek.nl

Doorwerth

Op Tweede Pinksterdag is in kasteel Doorwerth, ter viering van het 25-jarige jubileum van het Nederlands Jachtmuseum, een groot buitenevenement waar bezoekers kunnen kennismaken met eeuwenoude tradities, zoals valkerij, eendenvangst in eendenkooien en vinkenvangst op vinkenbanen. Het gezelschap Vorstelijk Theater brengt de familievoorstelling Sluipstruik. In het kasteel wordt de tentoonstelling Jacht in de Kunst geopend met jachtschilderijen van onder meer Johannes Tavenraat. Ook is er de nieuwe expositie te zien Flappen, kwartelen en luistervinken over vogelvangst in Nederland. Kasteel Doorwerth, Fonteinallee, Doorwerth. Inl.: www.mooigelderland.nl; 026-3397409.

Brummen

Tuin- en natuurliefhebbers kunnen Eerste en Tweede Pinksterdag (zo 31 mei en ma 1 juni van 10-17u) de Landschapstuin Klein Knoevenoord bezoeken. Deze tuin (15.000 m2) kenmerkt zich door vloeiende lijnen en uitgebalanceerde beplanting. De route van 1 km voert via een ruimtelijk gazon langs bloeiende borders, intieme binnentuin, drie vijvers en een gevarieerde bospartij. Een wilgenlaan biedt uitzicht op het omringende natuurreservaat. Knoevenoordstr 66. Entree €4,50 incl folder Inl 0313 655 704 & www.kleinknoevenoord.nl

Giethoorn

Natuurmonumenten houdt zaterdag 30 mei een vogelexcursie in de hoogwaterzone (die het leeglopen van De Wieden moet voorkomen) ten noorden van Giethoorn. In de 80 hectare bufferzone tussen Giethoorn en Steenwijk verblijven moerasvogels als lepelaar, bruine kiekendief, purperreiger, grote zilverreiger, snor, blauwborst en roerdomp. De tocht start om 6u (duur ca 2u). Laarzen aanbevolen. Start: gemaal a.d. Aukenweg ten noorden van Giethoorn. Deelname € 7 & € 4 (leden), Opgave Bezoekerscentrum De Wieden, 0527-2466 44 & www.natuurmonumenten.nl

Den Haag

Wie de wereld van voedsel in al zijn facetten wil bekijken en begrijpen moet het boek Food van John Knechtel lezen. Donderdag 4 juni 20u geeft hij een lezing over de zoektocht naar alternatieve lokale voedselbronnen. Voertaal Engels. Res info@stroom.nl, 070-3658985 of www.stroom.nl

Rotterdam

Madonna, U2, The Rolling Stones, Herman Brood, Prince, Talking Heads, een kleine greep uit het portfolio van fotograaf Kees Tabak, die ook actief is in de advertising. Op de laatste Heldenavond, 4 juni 20u in Lantaren/Het Venster, praat Robert-Jan Glas met Kees Tabak over wat is fotografie? Wat maakt een goede muziek- of reclamefoto? Res 010-2772277 en www.lantaren-venster.nl.

Amsterdam

Vrienden en collega’s van Anthony Mertens (1946-2009) schetsen 29 mei 20u in de Balie een portret van de literair criticus/schrijver. Met o.a. Robert Anker, Bernlef, Carel Peeters, Thomas Rosenboom en Xandra Schutte. Toegang gratis. Res 020-5535100.