Selectie Buitenland

Parijs

Het loopt storm op de expositie Une image peut en cacher une autre in het Grand Palais met 250 werken uit alle tijdperken. Er wordt gelachen en nagedacht. Er zijn misleidende, verborgen beelden met een gelaagde betekenissen. Zoals het landschap van Dürer, dat eveneens het profiel van een man is. In die tijd dacht men dat de aarde net als een mens functioneerde. Intrigerend is ook de vrouw van Magritte waarvan het gezicht een naakt voorstelt. Vooral als je leest dat de Belgische surrealist hiermee heel botweg de uitdrukking deshabiller du regard wilde illustreren.

T/m 6 jul Grand Palais www.rmn.fr

Auvers sur Oise

In en om het mooie dorp Auvers-sur-Oise, 31 km ten noordwesten van Parijs, waar van Gogh zelfmoord pleegde en begraven ligt en waar Corot, Daubigny, Daumier, Pisarro en Cézanne regelmatig verbleven, is t/m 4 juli een gevarieerd internationaal muziekfestival. Dit jaar neemt het festival ons mee van Leipzig naar New York en van Istanbul naar Boedapest met o.a. deelnemende ensembles en solisten het Quatuor Ebène, het Sirba Octet, de Berlin Chamber Players en de pianist Zoltan Kocsis. T/m 4 jul, www.festival-auvers.com

Londen

The London Paper heeft onlangs de tien beste budgetrestaurants bekendgemaakt. Cha Cha Moon in Soho, de nummer twee, is een stijlvolle, moderne noodle, dim sum en wok bar waar men goedkope maaltijden vindt van rond de £6. Gezamenlijk zittend aan lange tafels, onder toeziend oog van vlotte obers in uniform kiest men voor jasmijn, gerookte kip, vermicelli en pak choi. Er kan ook ontbeten worden en in de zomer schuift een hele muur weg voor een al fresco diner. Restaurant Cha Cha Moon, 15-21 Ganton St, Soho, W1F, 004420 7297 9800 & www.chachamoon.com & www.thelondonpaper.com

Londen

De fotografe Diane Arbus, die in New York opgroeide tijdens de depressie, wordt beschouwd als de belangrijkste vertegenwoordigers van het soort zelfreflecterende, maatschappijkritische en sociaal documentaire fotografie dat Robert Frank in de jaren '50 had uitgevonden. Haar ongeposeerde portretten, vaak buitenissig en bizar, stralen altijd een ongemakkelijk gevoel uit. In de nieuwe Tymothy Taylor expositie is een bijzondere verzameling foto’s van de ‘ongetitelde’ reeks, gemaakt in de laatste jaren van haar leven tussen 1969 en 1971 voordat ze zelfmoord pleegde. Voor de foto’s van mismaakte mensen, met Halloween maskers en verkleed, staand voor de tehuizen waarin ze wonen, liet Arbus de dingen zoals ze waren. T/m 27 juni, Diane Arbus, 15 Carlos Place W1K en 21 Dering Street W1S, 004420 7409 3344 & www.timothytaylorgallery.com

Scunthorpe

Het werk van beeldhouwwerker Tom Hackett is misleidend eenvoudig. Hij weet de grote existentiële vragen in een nieuwe speelse vorm te gieten. Of juist niet? In het Visuel Art Centre liggen er doorzichtige, fel gekleurde kinderhoofden van silicone op het gras. De ‘kinderen’ van Hackett, die de BBC ooit vertelde dat vaderschap zijn grootste levensprestatie was, lijken op reis, ergens tussen de gekleurde kinderwereld op weg naar de eenkleurige volwassenenwereld, zonder een garantiebewijs voor een happy ending. De moderne kunst staat mooi tegen de achtergrond van de St. John kerk, een origineel gebouw uit 1891.

T/m 11 juli, Tom Hackett: The Silicone Boys, 20-21 Visual Arts Centre, Church Sq, Scunthorpe,

00441724 297070 &

www.northlincs.gov.uk/NorthLincs/Leisure/arts/20-21VisualArtsCentre