Rutte: ontkennen Holocaust is fout bij aanzet geweld

VVD-leider Mark Rutte weerspreekt dat hij het ontkennen van de Holocaust niet meer strafbaar wil stellen. Dinsdagmiddag, bij de presentatie van een VVD-plan ter verruiming van de vrijheid van meningsuiting, noemde hij het verbod op het ontkennen van de Holocaust nog „mallotig”.

Vandaag benadrukt Rutte dat er wel degelijk situaties denkbaar zijn waarin het ontkennen van de Holocaust strafbaar is: „Als een studeerkamergeleerde die van de weg is geraakt dat zegt, zonder enige bijbedoeling, terwijl bibliotheken vol staan met boeken die bewijzen dat het wel heeft plaatsgevonden, dan mag hij dat zeggen”, aldus Rutte vanmorgen. Maar omdat Holocaust-ontkenning volgens Rutte „bijna altijd plaatsvindt in de context van het aanzetten tot geweld”, zal het ook onder de door hem gewenste wetswijziging gewoon strafbaar blijven. De VVD wil de vrijheid van meningsuiting verruimen en het zogenaamde ‘haatzaai-artikel’ uit het Wetboek van strafrecht schrappen. Ook wil de VVD dat er strafvermeerdering komt voor hen die het vrije woord bedreigen.

Binnen de partij ontstond de afgelopen dagen onvrede over Ruttes optreden en met name over zijn uitlatingen over het niet meer strafbaar stellen van het ontkennen van de Holocaust.

Lijsttrekker voor de Europese verkiezingen, Hans van Baalen, oud-Tweede Kamervoorzitter Frans Weisglas en erelid Hans Wiegel toonden zich ontevreden.

Partijvoorzitter Opstelten zei vanmorgen nog steeds tevreden te zijn met het eerder deze week gepresenteerde VVD-plan voor de verruiming van de vrijheid van meningsuiting: „Het is een discussie die bij onze partij hoort”. Opstelten zegt „nog altijd” achter Rutte te staan, maar hij betreurt de discussie over de Holocaust-ontkenning „in hoge mate” en vindt ook de timing van Rutte „slecht”. Opstelten: „Je moet ver blijven van een discussie over de Holocaust. Het is gewoon strafbaar.” Dat is ook de mening van Uri Rosenthal, de VVD-fractievoorzitter in de Eerste Kamer: „Actie tegen toegenomen zelfcensuur is prima, maar begin niet over de Holocaust.”

Ankersmit: pagina 7