Rechter Curaçao stelt raffinaderij in ongelijk

De rechter op Curaçao heeft bevolen dat Refineria Isla, de voormalige Shellraffinaderij op het eiland, per 2010 overschrijding van de milieunorm moet staken, op straffe van een boete van omgerekend 2,1 miljoen euro per jaar.

Het vonnis markeert het einde van een slepende rechtszaak, vier jaar geleden ingezet door 24 bewoners, een bedrijf en twee stichtingen.

De uitstoot van giftige gassen ligt al jaren veel hoger dan toegestaan. Uit onderzoeken blijkt dat jaarlijks achttien Curaçaoënaars vroegtijdig daardoor overlijden.

Volgens het Curaçaose bestuur betekent handhaving van de hindervergunning sluiting van de raffinaderij. Deskundigen hebben berekend dat het Refineria Isla omgerekend circa 77 miljoen euro kost om binnen te normen te opereren. Maar de rechter heeft de eisers in het gelijk gesteld en de raffinaderij de opdracht gegeven aan de milieunormen te voldoen.

Refinera Isla produceert gemiddeld 200.000 tot 225.000 vaten per dag. Bijna 1.500 mensen hebben direct of indirect werk aan de raffinaderij.

De raffinaderij werd aan het begin van de twintigste eeuw gebouwd door Shell en wordt sinds 1985 door het Curaçaose bestuur voor 14,5 miljoen euro per jaar verhuurd aan het Venezolaanse staatsoliebedrijf Petróleos de Venezuela. Curaçao wil de raffinaderij verkopen.