Product uit EU beter herkenbaar

Consumenten moeten Europese kaas, vlees en andere landbouwproducten makkelijker kunnen herkennen dankzij betere etiketten. Eurocommissaris Mariann Fischer Boel (landbouw) heeft dat gisteren voorgesteld aan de EU-landen en het Europees Parlement.

Probleem voor Europese boeren is volgens Fischer Boel dat hun kwaliteitsproducten nu amper opvallen tussen goedkope niet-Europese producten van lage kwaliteit. De producenten dreigen zo de concurrentie te verliezen.

„De Europese voedingssector heeft een welverdiende reputatie voor de hoge kwaliteit. Onze boeren moeten daar beter over communiceren”, aldus Fischer Boel.

Haar plan is om op etiketten beter aan te duiden waar het product vandaan komt. Ze wil ook aparte aanduidingen zoals ‘product van bergboer’ en ‘traditioneel product’. Idee is ook om namen van streekproducten, zoals Parmaham en champagne, beter internationaal te beschermen.

Europarlementslid Jan Mulder (VVD) reageert positief: „We liberaliseren de handel steeds meer, maar niet-Europese boeren hoeven zich niet te houden aan de strenge normen voor milieu en dierenwelzijn in Europa. In de winkels is dat verschil nu amper te zien”. (ANP)