Prix de Rome voor Van Harskamp

Beeldend kunstenaar Nicoline van Harskamp is de winnaar van de Prix de Rome 2009. Zij kreeg de prijs, een geldbedrag van 45.000 euro, gisteren in de Gashouder in Amsterdam uitgereikt door minister Plasterk (Cultuur, PvdA).

Van Harskamp (1975) ontving de prijs voor haar werk The Power of Listening, een video-installatie waarin zij onderzoek doet naar het gedrag en de macht van luisteraars. Startpunt van het project was een geënsceneerde paneldiscussie in Theater Frascati, waarvoor Van Harskamp vijf specialisten op het gebied van luisteren had uitgenodigd. In de dagen na het debat ondervroeg de kunstenaar de toehoorders wat zij zich nog van de gesprekken konden herinneren. Op basis van die getuigenverslagen schreef Van Harskamp een scenario voor een nieuw debat, dat wederom plaatsvond in Frascati.

De tweede prijs, 20.000 euro groot, werd gewonnen door Rossella Biscotti. De twee basisprijzen van ieder 10.000 euro gingen naar Sara Rajaei en het duo Ólafur Ólafsson/Libia Castro.

Voor het eerst werd dit jaar tevens de KPN Kunstprix uitgereikt, een prijs van 15.000 euro plus een aankoop door telecommunicatieconcern KPN. Medewerkers van KPN brachten de afgelopen weken hun stem uit op een van de tien genomineerden van de Prix de Rome. Marc Oosting was met 23 procent van de stemmen favoriet.

De Prix de Rome, die dit jaar tweehonderd jaar bestaat, is Nederlands oudste staatsprijs en is bestemd voor in Nederland gevestigde architecten en kunstenaars tot 35 jaar. De vier finalisten, geselecteerd door een internationale jury, kregen gedurende drie maanden een werkruimte ter beschikking op de Rijksakademie in Amsterdam.

De resultaten van deze werkperiode zijn nog tot 14 juni te zien op een dubbeltentoonstelling in Witte de With in Rotterdam en de Appel in Amsterdam.