Orde onthult hevige strijd Uruzgan

Den Haag - Kapitein Kroon van het Korps Commandotroepen ontvangt van H.M. de koningin Beatrix de ridderslag die toebehoort aan het ontvangen van de Miliaire Willemsorde, kapitein Kroon is de eerste persoon in 54 jaar die de MWO ontvangt. foto: Evert-Jan Daniels Daniels, Evert-Jan/Hollandse Ho>

De onderscheiding van kapitein Marco Kroon, die vandaag uit handen van koningin Beatrix de Militaire Willemsorde ontving, werpt nieuw licht op de omvang van de gevechten die Nederlandse commando’s in 2006 in Uruzgan hebben gevoerd. Uit informatie die het ministerie van Defensie vanmorgen heeft vrijgegeven, wordt voor het eerst duidelijk dat de commando’s maandenlang zware gevechten hebben geleverd.

Kroon was van april tot juli 2006 pelotonscommandant van het detachement speciale troepen dat sinds 2005 in Zuid-Afghanistan werd ingezet. Aanvankelijk opereerde Special Operations Task Force ‘Viper’ nog in Kandahar, maar in het voorjaar van 2006 kregen de commando’s opdracht de toen aanstaande missie in Uruzgan voor te bereiden.

In februari liet Defensie doorschemeren dat Kroons optreden bij een groot offensief in de Baluchi-vallei, in juli 2006, een hoofdrol had gespeeld. Nu blijkt echter dat hij wordt onderscheiden voor zes gevechtacties die zich uitstrekken over de volle periode van zijn uitzending. Daarbij vielen geen Nederlandse doden. Aan Talibaan-zijde zijn waarschijnlijk tientallen doden gevallen.

In totaal voerde Kroon tijdens zijn missie in Aghanistan „36 meerdaagse operaties uit”, zo zei koningin Beatrix, die de vers geridderde Kroon toesprak. Zestien keer kwam het daarbij tot „werkelijk gevechtscontact met Talibaanstrijders”. Volgens de koningin is het aan het optreden van Kroon te danken geweest dat de gevechten in het voordeel van de Nederlanders is beslist. „Kapitein Kroon toonde zijn kundigheid en vakmanschap. Zijn eigen veiligheid maakte hij ondergeschikt aan die van anderen”, aldus de koningin.

Willemsorde: pagina 3

Eerdere winnaars en defensiedossier Willemsorde op nrc.nl/binnenland