Oorlog als roadmovie

Dvd televisie Generation Kill Regie: David Simon en Ed Burns € 49,95 * * * * PJ Ransone as a Marine Schiraldi, Paul

Dvd televisie

Generation Kill

Regie: David Simon en Ed Burns € 49,95 * * * *

Generation Kill is een bijna journalistiek verslag van het begin van de oorlog tegen Irak. De zevendelige dramaserie die op 17 juni in Nederland op dvd verschijnt, volgt een groep mariniers van een verkenningseenheid tijdens hun opmars van Koeweit naar Bagdad in 2003. Zonder veel tegenstand razen ze voort in hun Humvees. Kletsend en grollend zoals soldaten doen, en demonstrerend hoe het zes jaar geleden was toen Amerika met veel shock and awe Saddam Husseins land veroverde.

Generation Kill is gebaseerd op een verhaal van journalist Evan Wright die voor het tijdschrift Rolling Stone ‘embedded’ met de mariniers meereist. Hij beschrijft de oorlog vanaf de achterbank van de jeep van sergeant Brad Colbert die tot een bescheiden hoofdpersoon uitgroeit. David Simon en Ed Burns, bekend als de makers van de politieserie The Wire, hebben de verhalen van Wright trouw met beweeglijke camera’s van heel dichtbij verfilmd. Het resultaat is een spannende roadmovie met personages aan wie de kijker zich hecht. De opvallende afwezigheid van helden is het grootste verschil met die andere tv-serie die soldaten in hun oorlog volgde: Steven Spielbergs WOII-drama Band of Brothers. Generation Kill laat haarscherp zien hoe de succesvolle militaire actie de Amerikanen in de problemen brengt. Vechten oké, maar Irak regeren, het land opbouwen, daar had niemand aan gedacht.

Het is onvermijdelijk dat deze serie iets uitstraalt van wijsheid achteraf. Wright noteerde in ieder geval alles op het moment dat het in 2003 gebeurde. Als in de slotaflevering de mariniers de orde moeten handhaven in het roerige Sadr City, ontstaat een genadeloos beeld van de omslag van militair succes naar het verliezen van de vrede.

De makers van The Wire zijn goed te herkennen in hun sympathie voor de gewone soldaten. Die doen hun werk als professionals terwijl de bazen ze nog niet eens voldoende batterijen voor hun nachtkijkers leveren – exact wat The Wire seizoen na seizoen duidelijk maakte. Hoe hoger in de hiërarchie, hoe grotere sukkels, tot en met Dick Cheney en George Bush.

Generation Kill is een prima oorlogsserie, ergens tussen een docudrama en fictief drama in. De basis van realisme geeft een toegevoegde kracht. Dat wordt duidelijk in een van de extra’s op de dvd. Journalist Wright heeft daar een groepsinterview met enkele van de geportretteerde soldaten (van wie één in de serie zichzelf blijkt te vertolken). Het onderscheid tussen de rol en de echte soldaat valt helemaal weg.

    • Dirk Limburg