Nieuw militair commando VS voor internet

Het Pentagon is van plan een nieuw militair commando op te zetten voor ‘cyberspace’. Dit moet de VS in staat stellen zich zowel te verdedigen tegen internetaanvallen als zelf aan te vallen via het wereldwijde web.

Dat meldt de Amerikaanse krant The New York Times vandaag.

Het wereldwijd aanwezige Amerikaanse leger wordt nu aangestuurd via verscheidene commandocentra, die elk een gebied beslaan dat geografisch afgebakend is. Het nieuwe cyberspacecommando zal zich specifiek op oorlogsvoering via het internet en computers gaan richten. Binnen enkele weken zal de regering een uitgewerkt plan presenteren.

Militair analisten gaan er van uit dat hackers in de toekomstvaker aanvallen zullen uitvoeren op de digitale infrastructuur van landen, al dan niet in opdracht van vijandige staten, terroristen of strijdgroepen.

Deze zogeheten ‘cyber warfare’ kan bijvoorbeeld gericht zijn tegen het bankwezen, het luchtverkeer, computernetwerken van de overheid of het elektriciteitsnet in een land.

Juist vandaag zou president Obama aankondigen dat binnen het Witte Huis een apart kantoor wordt opgericht dat er voor moet zorgen dat zowel de overheid als het bedrijfsleven beter beschermd zijn tegen cyberaanvallen.

Het kantoor krijgt de beschikking over miljarden dollars. Zijn belangrijkste taak wordt om de toegang tot de computernetwerken van de staat aan te scherpen. Daarnaast zullen de systemen die de aandelenbeurs, het internationale bankverkeer en de luchtverkeersleiding aansturen, beter beveiligd worden. Het kantoor rapporteert aan de Nationale Veiligheidsraad en aan de Nationale Economische Raad.

Het nieuwe militaire commando, aldus The New York Times, zal gaan opereren naast het civiel geleide initiatief van het Witte Huis. De afgelopen weken voerden de in afluisteren gespecialiseerde veiligheidsdienst NSA en het Pentagon strijd wie het cyberspacecommando gaat leiden. Het Pentagon krijgt nu de leiding, maar mogelijk gaan ook NSA’ers deel uit maken van de organisatie.