Londen voor $ 981.400

Obama doet het ook: ambassadeurs benoemen die geld voor zijn campagne hebben opgehaald en gedoneerd. Wat moet je doen om ambassadeur te worden in Parijs en Londen? In The New York Times stond deze gedachtenwisseling met Obama’s woordvoerder Gibbs:

The new ambassador to France? What is his qualification? Does he speak French?
“He does,” Mr. Gibbs said.
And the new ambassador to Britain? What is his qualification?
“He speaks English,” Mr. Gibbs said.

Het was een grapje. Gibbs vermeldde niet dat Luis B. Susman, de nieuwe man voor Londen die voorzover bekend geen diplomatieke ervaring heeft, voor Obama $ 400.000 ophaalde, en met zijn vrouw nog eens $ 581.400 voor andere kandidaten (waarvan 99% Democraten). Totaal $ 981.400.

De hierboven gelinkte lijst van het onafhankelijke Center for Responsive Politics laat zien dat ook Parijs ($ 800.000), Tokio ($ 500.000+), Kopenhagen ($ 100.000+) en Dublin (ongespecificeerde hoeveelheid Ierland-geld) gaan naar niet-diplomaten die financieel hebben bijgedragen.

Minder jolige posten als Iraq, Kosovo, Iceland, Brazil en Sri Lanka gaan traditiegetrouw naar beroepsdiplomaten. Obama kreeg van de vereniging van ambtenaren van de buitenlandse dienst nog een brief waarin werd gevraagd het aantal campagne-parachutisten te beperken. De jury is nog in beraad over de vraag of dat gaat lukken.

Gibbs noemde deze diplomatieke zij-instromers

“a group of committed individuals and proven professionals that are eager to serve their country.”

Het benoemen van campagnedonoren is een oude traditie. Jospeh Kennedy, de vader van president John F. en de senatoren Robert en Ted, werd zo ook ambassadeur in Londen. G.W. Bush benoemde in Den Haag de gulle donoren Sobel en Arnall. Benieuwd wat Nederland dit keer kost.

    • Marc Chavannes