Kabinet stopt met intrekken van het verbod op blasfemie

DEN HAAG. Het kabinet gaat het verbod op godslastering niet schrappen om het beledigingsverbod uit te kunnen breiden. De aanpassing van de beledigingsbepaling wordt gedwarsboomd door een recente uitspraak van de Hoge Raad. Dat bevestigden gisteren bronnen rond het kabinet. De ministerraad moet vandaag officieel besluiten het wetsvoorstel te laten varen. De Hoge Raad heeft begin maart een man uit Valkenswaard vrijgesproken die een poster had opgehangen met de tekst: ”Stop het gezwel dat islam heet.” Het hoogste rechtscollege van Nederland geeft daarmee een beperkte uitleg aan het beledigingsverbod uit artikel 137c van het Wetboek van Strafrecht. Minister Ernst Hirsch Ballin (Justitie, CDA) wilde 137c juist verduidelijken om aan te geven dat het strafbaar kan zijn groepen mensen te beledigen zonder ze expliciet te noemen. Een meerderheid van de Tweede Kamer riep Hirsch Ballin begin dit jaar op het verbod op godslastering in artikel 147 te schrappen. De minister wilde die ingreep tot nu toe combineren met een aanpassing van artikel 137c, zodat kwetsbare groepen duidelijk beschermd zouden blijven tegen opzettelijke belediging.