Johan biedt meer weerwerk

cd pop Johan: 4 * * * *
cd pop Johan: 4 * * * *

cd pop

Johan: 4 * * * *

Veel gestroomlijnder moest Johan niet worden; de vorige cd, THX (2006), was mooi, maar neigde soms richting zoetsappig. Misschien is het omdat opvolger 4 sneller gemaakt werd, in ieder geval legt Johan nu een ander accent: van instrumentaties die als een strakke handschoen om de stem van zanger Jacco de Greeuw pasten, naar een begeleiding die meer weerwoord biedt.

Opener In The Park is een opruiend deuntje met mooi massieve rafelgitaar die in de refreinen wordt vervangen door een lieftalliger exemplaar. Het nummer erna bindt in: dromerig verkent de band de mogelijkheden van langsscherende strijkers en een beklemmend refrein. Gitarist Maarten Kooijman schreef en zingt The Receiving End dat opvalt door de gedreven zang. 4 klinkt als een overgangsplaat waarop Johan de eigen mogelijkheden verkent. Dat maakt 4 een beetje stuurloos maar ook verrassend. Juist doordat Johan zoveel kanten op kan.