'In de winter wisten we al: dit gaat niet fout'

De voetbalsters van AZ zijn gisteravond kampioen van de vrouweneredivisie geworden.

De vrouwenvoetbalploeg van AZ is net als vorig jaar landskampioen geworden. De enige overgebleven concurrent voor de titel Willem II werd gisteravond in een onderling duel in Tilburg met 6-0 verslagen. Beide ploegen hadden voorafgaand aan de laatste competitiewedstrijd 46 punten. Voor aanvoerster Liesbeth Migchelsen (38) van AZ was het de laatste landstitel. De oud-international – 95 interlands speelde ze – stopt met voetballen en gaat het trainersvak leren. „We zijn blij met onze huidige trainer, dus ik richt me niet direct op AZ.”

Een hattrick en twee door u benutte strafschoppen. Dat klinkt als een spectaculaire wedstrijd.

„Het was een echte kampioenswedstrijd, spanning bij beide ploegen. De druk lag bij Willem II. Zij speelden thuis voor veel publiek en moesten winnen. Wij hadden genoeg aan een gelijkspel. Binnen een kwartier was het 1-0, dan speel je veel vrijer. Maar 6-0 is een beetje geflatteerd. Maar goed, als je met 3-0 achterstaat moet je als Willem II maar gemotiveerd blijven, terwijl je nog een half uur moet.”

De competitie was tot op het laatst spannend. Heeft u slapeloze nachten gehad?

„Nee. Ik weet wat onze kwaliteiten zijn en de ploeg had vertrouwen dat het goed zou komen. Tijdens de winterstop voelden we al: dit kan niet fout gaan.”

De eredivisie bestaat de komende twee jaar uit zes ploegen. Hoe ziet u de toekomst van de competitie?

„Positief. Wedstrijden worden goed bezocht. Gisteren zaten er zo’n 10.000 toeschouwers. Die hebben een heel leuke wedstrijd gezien. De kwaliteit van de competitie is gestegen, het niveau van de clubs ligt dicht bij elkaar. De uitslag van gisteren geeft misschien een vertekend beeld. Over de hele competitie gezien zijn er vaak heel kleine uitslagen.”

    • Ieke Oud