Honderd uur lang Chávez op de buis

Met een marathonuitzending van honderd uur staat Hugo Chávez sinds gisteren stil bij het tienjarig bestaan van zijn talkshow Aló Presidente. In zijn show spreekt de Venezolaanse leider zijn kijkers elke zondag urenlang toe, zingt hij voor hen, uit hij dreigementen aan het adres van tegenstanders, of vertelt hij grappen. En de komende dagen kan het tv-publiek de woorden van de president zelfs elke dag tot zich nemen.

Chávez was gisteren in twee blokken van in totaal acht uur op televisie te zien. Volgens de krant El Universal reciteerde hij daarin het gedicht Het Zuiden bestaat ook van Mario Benedetti, de Uruguayaanse dichter die eerder deze maand overleed.

Hierna haalde de president uit naar de eigenaar van het laatste oppositionele tv-station dat nog te ontvangen is in Venezuela, Globovisión. Chávez vroeg zijn ministers om media „die het land vergiftigen” aan te pakken. Chávez heeft vaker gedreigd Globovisión te sluiten, nadat zijn regering in 2007 de uitzendlicentie van de kritische zender RCTV niet verlengde. Dat besluit kostte hem echter veel sympathie onder de bevolking, die dol was op de soaps en andere pulp van RCTV.

Chávez nodigde gisteren tevens de bekende Peruaans-Spaanse schrijver Mario Vargas Llosa uit om in de uitzending te komen. Vargas Llosa is in het land voor een symposium dat de oppositie heeft georganiseerd. De schrijver, die zeer kritisch is over de regeerstijl van Chávez, werd woensdag bij aankomst in Caracas anderhalf uur verhoord. Het is nog onbekend of hij op de invitatie ingaat.