Het behang in deze rookruimte is van zijde

(Foto Janus van den Eijnden en Tom Lievense) Het behang in deze rookruimte is van zijde Amsterdam. In de Amsterdamse club Odeon is de cocktailbar vlak na de invoering van het rookverbod omgebouwd tot rookruimte. De ruimte heeft grote buitendeuren die in de zomer open staan. De jongen in het gele T-shirt leunt tegen een van de twee foto’s op de muur. De andere foto is in de dezelfde stijl, maar dan van een jongen. De foto’s zijn gedrukt op zijde. Mooi en zeer geschikt voor een cocktailbar, maar wat minder voor een rookhok. Er zitten nog geen brandplekjes in de stof, zegt een medewerker via de telefoon. Het maken van het rookhok heeft de club weinig geld gekost. De bar was mobiel en is naar de eerste verdieping verplaatst. Er is een kleine afzuiginstallatie in de ruimte gehangen, maar die stelt volgens de medewerker niet veel voor. Niet alle uitgaansgelegenheden in Amsterdam hebben zo veel plaats voor een rookruimte. Bij café Pollux hadden ze alleen nog een kast over en een plaats waar twee gokkasten stonden. De dochter van de eigenaar heeft de ruimte eigenhandig gebouwd, schreeuwt barman Klaas aan de telefoon boven de kroegherrie uit. Hoeveel het heeft gekost weet hij niet en bovendien komen er net een paar klanten binnen, dus moet hij ophangen. De foto’s van Odeon en Pollux maken deel uit van een serie die zondag wordt geëxposeerd in het Paleis van de Weemoed tijdens de uitreiking van de Gouwe Peuk 2009 voor de beste rookruimte van Amsterdam. Het maken van de foto’s was nog niet zo makkelijk, zegt fotograaf Tom Lievense. „Mensen wilden aanvankelijk vaak niet met een sigaret op de foto. Roken heeft toch een beetje een negatief imago. Daarom gingen we ook altijd samen [met fotograaf Janus van den Eijnden red.] naar de kroegen. Eerst dronken we een biertje aan de bar en leerden de mensen een beetje kennen. Dan pas vroegen we of ze op de foto wilden.” Bekijk de rookruimte van Pollux en de overige twaalf rookruimtes op nrcnext.nl. Of bezoek zondag vanaf drie uur de expositie in het Paleis van de Weemoed, Oudezijds Voorburgwal 15 in Amsterdam. Foto Janus van den Eijnden en Tom Lievense
(Foto Janus van den Eijnden en Tom Lievense) Het behang in deze rookruimte is van zijde Amsterdam. In de Amsterdamse club Odeon is de cocktailbar vlak na de invoering van het rookverbod omgebouwd tot rookruimte. De ruimte heeft grote buitendeuren die in de zomer open staan. De jongen in het gele T-shirt leunt tegen een van de twee foto’s op de muur. De andere foto is in de dezelfde stijl, maar dan van een jongen. De foto’s zijn gedrukt op zijde. Mooi en zeer geschikt voor een cocktailbar, maar wat minder voor een rookhok. Er zitten nog geen brandplekjes in de stof, zegt een medewerker via de telefoon. Het maken van het rookhok heeft de club weinig geld gekost. De bar was mobiel en is naar de eerste verdieping verplaatst. Er is een kleine afzuiginstallatie in de ruimte gehangen, maar die stelt volgens de medewerker niet veel voor. Niet alle uitgaansgelegenheden in Amsterdam hebben zo veel plaats voor een rookruimte. Bij café Pollux hadden ze alleen nog een kast over en een plaats waar twee gokkasten stonden. De dochter van de eigenaar heeft de ruimte eigenhandig gebouwd, schreeuwt barman Klaas aan de telefoon boven de kroegherrie uit. Hoeveel het heeft gekost weet hij niet en bovendien komen er net een paar klanten binnen, dus moet hij ophangen. De foto’s van Odeon en Pollux maken deel uit van een serie die zondag wordt geëxposeerd in het Paleis van de Weemoed tijdens de uitreiking van de Gouwe Peuk 2009 voor de beste rookruimte van Amsterdam. Het maken van de foto’s was nog niet zo makkelijk, zegt fotograaf Tom Lievense. „Mensen wilden aanvankelijk vaak niet met een sigaret op de foto. Roken heeft toch een beetje een negatief imago. Daarom gingen we ook altijd samen [met fotograaf Janus van den Eijnden red.] naar de kroegen. Eerst dronken we een biertje aan de bar en leerden de mensen een beetje kennen. Dan pas vroegen we of ze op de foto wilden.” Bekijk de rookruimte van Pollux en de overige twaalf rookruimtes op nrcnext.nl. Of bezoek zondag vanaf drie uur de expositie in het Paleis van de Weemoed, Oudezijds Voorburgwal 15 in Amsterdam. Foto Janus van den Eijnden en Tom Lievense Lievense, Tom;Eijnden, Janus van den

In de Amsterdamse club Odeon is de cocktailbar vlak na de invoering van het rookverbod omgebouwd tot rookruimte. De ruimte heeft grote buitendeuren die in de zomer open staan. De jongen in het gele T-shirt leunt tegen een van de twee foto’s op de muur. De andere foto is in de dezelfde stijl, maar dan van een jongen.

De foto’s zijn gedrukt op zijde. Mooi en zeer geschikt voor een cocktailbar, maar wat minder voor een rookhok. Er zitten nog geen brandplekjes in de stof, zegt een medewerker via de telefoon.

Het maken van het rookhok heeft de club weinig geld gekost. De bar was mobiel en is naar de eerste verdieping verplaatst. Er is een kleine afzuiginstallatie in de ruimte gehangen, maar die stelt volgens de medewerker niet veel voor.

Niet alle uitgaansgelegenheden in Amsterdam hebben zo veel plaats voor een rookruimte. Bij café Pollux hadden ze alleen nog een kast over en een plaats waar twee gokkasten stonden. De dochter van de eigenaar heeft de ruimte eigenhandig gebouwd, schreeuwt barman Klaas aan de telefoon boven de kroegherrie uit. Hoeveel het heeft gekost weet hij niet en bovendien komen er net een paar klanten binnen, dus moet hij ophangen.

De foto’s van Odeon en Pollux maken deel uit van een serie die zondag wordt geëxposeerd in het Paleis van de Weemoed tijdens de uitreiking van de Gouwe Peuk 2009 voor de beste rookruimte van Amsterdam.

Het maken van de foto’s was nog niet zo makkelijk, zegt fotograaf Tom Lievense. „Mensen wilden aanvankelijk vaak niet met een sigaret op de foto. Roken heeft toch een beetje een negatief imago. Daarom gingen we ook altijd samen [met fotograaf Janus van den Eijnden red.] naar de kroegen. Eerst dronken we een biertje aan de bar en leerden de mensen een beetje kennen. Dan pas vroegen we of ze op de foto wilden.”

Bekijk de rookruimte van Pollux en de overige twaalf rookruimtes op nrcnext.nl.

Of bezoek zondag vanaf drie uur de expositie in het Paleis van de Weemoed, Oudezijds Voorburgwal 15 in Amsterdam.