Groter deel schuldeisers GM akkoord

General Motors heeft een machtige groep schuldeisers alsnog overgehaald hun miljardenvorderingen op het bedrijf in te ruilen voor aandelen. Daarmee wordt de kans op een ‘gecontroleerd’ faillissement groter.

Desondanks stemt een meerderheid van de schuldeisers nog steeds niet in met het voorstel van de overheid en het autobedrijf. Het voornaamste bezwaar blijft dat de obligatiehouders onvoldoende terugkrijgen als ze hun 27 miljard dollar aan vorderingen omzetten in aandelen. Nadat een overgrote meerderheid van deze schuldeisers het voorstel van een belang van 10 procent dinsdag afwees, is het aanbod gisteren verhoogd tot een belang van maximaal 25 procent, mits de nieuwe versie van General Motors winstgevend genoeg zal zijn. De vakbond UAW behoudt een belang van 17,5 procent, het overheidsbelang kan uiteindelijk teruggebracht worden tot 55 procent.

Een faillissementsaanvraag door General Motors zou tot het grootste industriële bankroet ooit in de VS kunnen leiden. GM was ooit het grootste en meest winstgevende bedrijf ter wereld.

De hernieuwde en ingrijpende poging om de schuldeisers over te halen duidt op de wens van de overheid om General Motors ‘gecontroleerd’ failliet te laten gaan. Door zoveel mogelijk afspraken te maken voordat de faillissementsaanvraag ingediend wordt, naar verwachting voor maandag, moet de schade voor de Amerikaanse economie beperkt blijven. Economen waarschuwen dat een voortdurende faillissementsafhandeling alleen al in de VS tot 1,3 miljoen werklozen kan leiden bij autofabrikanten en toeleveranciers.

Het noodlijdende General Motors heeft al jaren last van teruglopende verkopen door de concurrentie van goedkopere Aziatische modellen, die bovendien minder brandstof verbruiken. Daarnaast zijn de Amerikaanse autoverkopen met ruim een derde gedaald.

Lees meer nieuws en reportages over de auto-industrie in de VS en in Europa op nrc.nl/economie