Google Wave: nieuwe kijk op mail, chat en samenwerken

Op dezelfde dag dat Microsoft de zoekmachine opnieuw uitvindt met Bing, presenteert Google een nieuw platform voor mail en chat: Google Wave. Wave probeert een einde te maken aan het eindeloos beantwoorden en doorsturen van berichten via email. In plaats daarvan worden berichten op een centrale site opgeslagen. Zowel afzender als geadresseerde benaderen het bericht

Google Wave

Google WaveGoogle Wave

Op dezelfde dag dat Microsoft de zoekmachine opnieuw uitvindt met Bing, presenteert Google een nieuw platform voor mail en chat: Google Wave. Wave probeert een einde te maken aan het eindeloos beantwoorden en doorsturen van berichten via email. In plaats daarvan worden berichten op een centrale site opgeslagen. Zowel afzender als geadresseerde benaderen het bericht via hun browser en voegen reacties toe op de centrale plek.

“Hoe zouden we mailen als we het in deze tijd zouden uitvinden?”, was de vraag die het Wave-team zichzelf stelde. Niet langer staat het bericht, maar de conversatie centraal. Door er vanuit te gaan dat internet overal en altijd online beschikbaar is, verdwijnt de verplichting om alsmaar groeiende hoeveelheden teksten heen en weer te zenden tussen meerdere computers.

Forwarden, nog zo’n typische mailhandeling, is eenvoudig met Wave: mensen of groepen kunnen met een sleepbeweging worden toegevoegd aan een mailconversatie. Zij kunnen dan in hun browser de conversatie volgen en reageren.

Chatten en samenwerken

Chat in Wave

Chat in WaveChat in Wave

Chatten kan ook met Wave. Teksten worden desgewenst live, letter per letter weergegeven. Ingebouwde spelling en vertaalmogelijkheid moeten al te grote blunders voorkomen. Tegelijkertijd kunnen ook foto’s en documenten met één beweging gedeeld worden.  Het doet denken aan chatclients als Skype en MSN, de Office Collaboration Tools van Microsoft en het aloude Groove Networks.

De Wave-omgeving (nu alleen nog voor interne testers) heeft wel iets weg heeft van een online mailprogramma, maar heeft tegelijkertijd ook de potentie van samenwerkingssoftware . Google wil via het Wave-platform ook spelletjes mogelijk maken. Overigens is Wave, open bronsoftware, nog lang niet klaar.  Het moet eerst verder geholpen worden door open bron-ontwikkelaars.

Geen spam meer?

Door te kiezen voor open bron zet Google nadrukkelijk alle deuren open. De ambities zijn ook beduidend hoger dan bij Googletalk, Googles huidige chatclient die nog niet echt een bedreiging is voor MSN of Skype. Zou Wave of een soortgelijk platfom ooit het alomtegenwoordige email vervangen? Lastig, maar hopelijk niet onmogelijk. Het zou in ieder geval een verademing zijn om meer te weten van de afzender dan alleen een oncontroleerbaar mailadres. Als email dan toch opnieuw uitgevonden moet worden, kunnen we eindelijk ook verlost worden van de overdosis spam.

Bekijk hier de anderhalf uur durende presentatie van het product op Googles I/O-conventie.  Het begin is het interessantst.

    • Marc Hijink