Galmende turbokoepel is een ramp

cd klassiek Gergjev (LSO): Mahler Symfonie nr 8 *
cd klassiek Gergjev (LSO): Mahler Symfonie nr 8 *

cd klassiek

Gergjev (LSO):Mahler Symfonie nr 8 *

De monumentale Achtste symfonie van Gustav Mahler begint met krachtige orgelmuziek en het massaal aanroepen van God, de ‘Creator Spiritus’. De symfonie eindigt op overweldigende wijze met een alles overstemmend orgel na de gezongen slotscène van Goethes Faust II, zich afspelend in de hemel. Die muzikale theatraliteit lijkt geschapen voor een reusachtige classicistische kathedraal, zoals St. Pauls in Londen. Daar dirigeerde Valery Gergjev vorig jaar Mahlers magistrale ‘Symphonie der Tausend’ met universele pretenties. Bij het London Symphony Orchestra, waarvan hij nu chef is, zongen solisten uit St. Petersburg en koorzangers uit Washington.

De live-opname is nauwelijks om aan te horen. De Achtste is in een goede concertzaal al een megaprobleem, in de galmende akoestiek van een van de grootste kerken ter wereld, compleet met turbokoepel, is het bijna een muzikale ramp. De juiste verhoudingen en nuances zijn vaak zoek. Gergjev kan het wel: in 2005 klonken in de Achtste in Rotterdam vooral intensiteit, deemoedigheid en lyriek.

    • Kasper Jansen