Erg, erger, ergst op Europese lijst

Het is campagnetijd en dan is het vechten om aandacht. Dus presenteerde de partij van Europese socialisten, waarvan voor Nederland de PvdA deel uitmaakt, gisteren in Brussel een lijst met de twaalf meest verschrikkelijke kandidaten die aan de verkiezingen meedoen.

De Italiaanse premier Silvio Berlusconi staat bovenaan. Hij voert in zijn land in alle kiesdistricten de lijst van zijn partij aan, zonder overigens van plan te zijn ook daadwerkelijk zitting te nemen in het Europees Parlement. Volgens de socialisten zijn er al ten minste zes aanklachten tegen Berlusconi ingediend, maar heeft hij zich telkens op zijn immuniteit kunnen beroepen.

Ook op de zwarte lijst staat de Nederlander Derk-Jan Eppink die op een verkiesbare tweede plaats staat voor de Vlaamse lijst Dedecker. Reden voor zijn uitverkiezing is een uitspraak van Eppink dat blanke heteroseksuele mannen met een baan en een dure auto het tegenwoordig niet gemakkelijk hebben omdat ze niet tot een minderheidsgroep behoren.

Commentaar van Eppink: ”Ik voer campagne tegen Europese belasting en tegen toetreding van Turkije. Als de socialisten dat vreselijk vinden, moeten ze eens in de spiegel kijken. Dan zullen ze pas iets vreselijks zien.”