Een EU-infopoint zonder informatie

De Europarlementariërs zijn op campagne, in het gebouw van het Europees Parlement in Brussel werken alleen nog ambtenaren. Ze maken verkiezingsfilmpjes voor YouTube en Facebook. Om mensen op te roepen vooral te gaan stemmen.

Naast het parlement is er ook een gewoon kantoor waar je informatie kunt krijgen over het Europees Parlement, het Infopoint. Op een regenachtige middag stappen daar twee Ierse studenten naar binnen. Ze lopen langs de folders, computers, de 27 vlaggen van EU-landen. Binnen een minuut staan ze weer op straat. „We dachten dat dit het toeristenbureau was.”

Bij de deur is een apparaatje dat bezoekers telt. Vorig jaar kwamen er ruim 140.000. Vooral toeristen, schoolklassen, groepen.

Drie Vlaamse vrouwen blijven lang binnen. Het zijn ambtenaren van de Rijksdienst voor de Kinderbijslag, vlakbij het Europees Parlement. Ze komen voor een vriendin die onderwijzeres is, ze heeft een brochure nodig voor een les over de EU.

De vrouwen gaan stemmen volgende week, omdat dat moet in België. Op welke partij? „We zien wel als het zover is.” Een van de vrouwen, Carine Vanderoos, zegt dat ze de Europese Unie belangrijk vindt. „We moeten als geheel onze stem laten horen. Dan kan Amerika een beetje dimmen.”

Leonie Short (53), tandarts uit Australië, wil graag veel weten over het Europees Parlement. Ze was zelf korte tijd lid van het federale parlement in Australië. Het was moeilijk, zegt ze, om het Europees Parlement te vinden, nergens stond een bordje. In het Infopoint vond ze bijna geen materiaal in het Engels. Op de balie lag een papiertje over rondleidingen, Short stelde er een vraag over aan de vrouw achter de balie. „Ze glimlachte niet eens naar me. Bij ons is het anders. Er is een grasveld voor kinderen, een boekwinkel, een café. Het parlement is het huis van het volk. Zo’n rondleiding moet je toch groot aangeven?”

Daar kan nog aan gewerkt worden, zegt André De Munter, hoofd van het Infopoint. „Maar de rondleidingen vallen onder een andere dienst van het parlement.”

    • Petra de Koning