Doping: Duitsers schorsen topruiter Beerbaum

De Duitse paardensportfederatie (FN) heeft de befaamde springruiter Ludger Beerbaum met onmiddellijke ingang geschorst en de nationale ploegen springen, dressuur en eventing ontbonden.

Dat gebeurde gisteravond tijdens een bijzondere vergadering in Warendorf. Het bestuur van de bond schorste viervoudig olympisch kampioen Beerbaum (45) wegens omstreden uitlatingen over het omgaan met medicatie voor zijn paarden. Afgelopen weekeinde zei hij onder meer: „In het verleden had ik een houding van: wat niet gevonden wordt, is toegestaan.” Beerbaum zal tot nader order niet worden geselecteerd voor landenwedstrijden.

De hernieuwde discussie over doping in de paardensport, en recente onthullingen daarover, stonden aan de basis van de ontbinding van de Duitse nationale ploegen op de olympische disciplines. FN-voorzitter Breido Graf zu Rantzau zei in een persverklaring dat zijn organisatie en het nationaal olympisch comité voor de paardensport (DOKR) nu een heldere daad hebben gesteld. „Met het opheffen van de nationale kaders willen we een belangrijke stap zetten richting geloofwaardigheid.”

Graf zu Rantzau voegde er nog aan toe dat voortaan iedere ruiter of amazone die een plek wil in de Duitse selectie eerst voor een speciale commissie dient te verschijnen om zijn of haar instelling en werkwijze als topsporter toe te lichten. Dat gaat ook gelden voor bondsfunctionarissen.

Het Duits olympisch comité zal een onafhankelijke commissie formeren. De eerste opdracht is de topsport te analyseren en aanbevelingen te doen om dopingproblematiek in de paardensport aan te pakken.

Vorig jaar ontstond in Duitsland tijdens de Olympische Spelen in China veel ophef toen bekend werd dat onder meer in het paard van Christian Ahlmann het verboden middel capsaïcine was aangetroffen.

De Duitse ploeg moest vier jaar eerder in Athene (2004) het goud inleveren na een positieve test van het paard van Ludger Beerbaum, die in 1992 olympisch kampioen was geworden in Barcelona. (ANP)