Dissident avant la lettre krijgt eigen feestdag

China viert dezer dagen het Drakenbootfestival. De winkels zijn open maar de meeste scholen en kantoren zijn dicht. Het is voor de eerste maal in de geschiedenis dat China ter ere van dit feest drie dagen achter elkaar vrij heeft. Het Drakenbootfestival wordt gevierd ter ere van de minister en dichter Qu Yuan, die leefde

Tijdens het Drakenbootfestival worden er roeiwedstrijden gehouden. (Foto Reuters, klik voor vergroting)

Tijdens het festival worden er roeiwedstrijden gehouden. (Foto Reuters, klik voor vergroting)Tijdens het festival worden er roeiwedstrijden gehouden. (Foto Reuters, klik voor vergroting)

China viert dezer dagen het Drakenbootfestival. De winkels zijn open maar de meeste scholen en kantoren zijn dicht. Het is voor de eerste maal in de geschiedenis dat China ter ere van dit feest drie dagen achter elkaar vrij heeft.

Het Drakenbootfestival wordt gevierd ter ere van de minister en dichter Qu Yuan, die leefde in de periode van de Strijdende Staten (475-211 v Chr). Het feest valt op de vijfde dag van de vijfde maankalender, de dag dat Qu door keizer Huai de laan werd uitgestuurd omdat Qu hem had beschuldigd van corruptie. Qu is dus eigenlijk een soort dissident avant la lettre.

(Foto AFP, klik voor vergroting)

(Foto AFP, klik voor vergroting)(Foto AFP, klik voor vergroting)

Je zou hem kunnen vergelijken met de hervormingsgezinde secretaris-generaal van de communistische partij Hu Yaobang of premier Zhao Ziyang die in 2005 in ballingschap stierf in Peking. Onlangs werden Zhao’s memoires gepubliceerd die hij tijdens zijn huisarrest insprak op bandjes. Qu Yuan leefde eveneens lang in ballingschap en schreef een aantal meesterwerken.

Toen Qu hoorde dat zijn staat Chu was verslagen door de staat Qin (221 v. Chr. tot 206 v.Chr.) werd hij wanhopig en pleegde zelfmoord door in de rivier de Mi Lo te springen. Tijdens het Drakenbootfestival wordt zongzi (in bamboeblad gewikkelde rijst) gegeten en met name in het zuiden van China worden er jaarlijks roeiwedstrijden gehouden.

Productie van zongzi in Jiaxing. (Foto AFP)

Productie van zongzi in Jiaxing. (Foto AFP)Productie van zongzi in Jiaxing. (Foto AFP)

De overlevering luidt dat na de dood van Qu Yuan het gewone volk zongzi in de rivier gooide om de vissen af te leiden, zodat ze zich niet te goed zouden doen aan het lichaam van de dichter. Ook maakten zij hun boten gereed om naar Qu te zoeken. Het lichaam van de dichter, die streed tegen corruptie, is nooit gevonden. De traditie is gebleven.

Hoewel. Volgens een recent onderzoek van de krant Information Daily uitgevoerd onder 8.000 inwoners in Peking, blijkt dat 60 procent van de hoger opgeleide en beter betaalde stedelijke werknemers geen weet meer heeft van de drie traditionele feestdagen. Het is een trend die al langer zichtbaar is. Daarom besloot het Nationale Volkscongres in maart 2008 om van het Drakenbootfestival een officiële nationale feestdag te maken. Doel:de koopkracht op deze dagen te vergroten en de nationale saamhorigheid aan te moedigen.

(Foto AP)

(Foto AP)(Foto AP)

Het is saillant dat Drakenboot zo vlak voor de twintigste herdenkingsdag van Tiananmen als officiële feestdag wordt aangemerkt. Tijdens de Tiananmen-opstand vochten de studenten ook tegen corruptie. Ze waren zo vaderlandslievend dat ze in hongerstaking gingen en hun leven wilden opofferen voor volk en vaderland.