Decoratieve nimfen en mollige kinderlijfjes

Familiebedrijf Piet Jonker verkoopt al decennialang antiek bouwmateriaal, waaronder vier ‘schone’ vrouwenbeelden. „Het mos begint gelukkig weer aan te groeien.”

A carved white marble figure of a young boy’, 18de eeuw, 180 cm hoog. Richtprijs: tuusen de 10.000 en 15.000 euro. Foto/Copyright : Leo van Velzen Baambrugge, 11-05-09. Tuinbeelden van Piet Jonker, aangeboden ter veiling door Sotheby's . Foto Leo van Velzen NrcHb.
A carved white marble figure of a young boy’, 18de eeuw, 180 cm hoog. Richtprijs: tuusen de 10.000 en 15.000 euro. Foto/Copyright : Leo van Velzen Baambrugge, 11-05-09. Tuinbeelden van Piet Jonker, aangeboden ter veiling door Sotheby's . Foto Leo van Velzen NrcHb. Velzen, Leo van

De grote marmeren tuinvazen met de stoere ramskoppen staan nog in kratten, ondersteboven en onuitgepakt. Buiten grijnzen vier saters op hun hoge sokkels. Naast de parkeerplaats staat een mollig kinderfiguurtje, het lijfje bedekt met een dikke laag mos. Ze vormen een kleine selectie uit de 246 objecten die dinsdag worden aangeboden op de veiling Garden Sculpture & Architectural Ornaments The Piet Jonker Collection bij Sotheby’s in Amsterdam.

De decoratieve nimfen, krachtige Herculesfiguren en musicerende putti staan opgesteld tussen het reguliere aanbod van de firma Joker in Baambrugge. De objecten uit de veilingcatalogus zijn te herkennen aan witte labels.

Het bedrijf Piet Jonker, handel en winkel in antieke en historische bouwmaterialen, bestaat sinds 1967. Bas Jonker, hij ging als kind al regelmatig op pad met zijn vader voor het bedrijf, hoopt via Sotheby’s een welvarend internationaal publiek te interesseren: „Er zijn kopers uit de Verenigde Staten, maar ook uit Rusland en Brazilië.”

Voor het tweejaarlijkse evenement, dat nu voor de vijfde maal wordt georganiseerd, struinen Piet Jonker zelf, diens vrouw Karin, en zoon Bas twee jaar lang heel Europa af, op zoek naar geschikte objecten. Bas Jonker: „We gaan zelf op reis, maar we maken ook gebruik van zogeheten chineurs, dat zijn tussenpersonen die opereren in Italië en Frankrijk. Zij bezoeken landgoederen, onderhandelen en bieden ons de stukken aan. We kopen trouwens alleen objecten die we zelf mooi vinden.”

Het interessantst voor de veiling zijn de stukken die nooit eerder geveild of verhandeld zijn geweest. Tot deze categorie, aangeduid als fresh, behoren onder meer de genoemde vazen met ramskoppen (lot 80, richtprijs 30.000 tot 40.000 euro) en een gietijzeren groepsbeeld met spelende jongetjes (lot 246, richtprijs 80.000 tot 120.000 euro).

Omdat het veilinghuis moet instaan voor de ouderdom, zijn sommige stukken in de catalogus voor de zekerheid door Sotheby’s jonger gedateerd. „De roofvogel met de slang in zijn bek (lot 137) staat in de catalogus vermeld als achttiende-eeuws, maar wij denken dat hij een eeuw ouder is. Het beeld lijkt namelijk sprekend op de vogel op een zeventiende-eeuws gebouw bij het Palais des Papes in Avignon.”

Wanneer is een object geschikt voor de Jonkers? Daarover bestaan wel eens misverstanden. „We hadden ooit vier vrouwenbeelden verkocht aan een cliënt in Zwitserland die ze onlangs weer aanbood omdat hij kleiner ging wonen. Ze waren prachtig bemost, wat de beelden extra uitstraling gaf. Toen ze bij ons arriveerden, bleek dat de eigenaar – als aardige geste tegenover ons – ze had laten schoonmaken. Gelukkig begint het mos nu weer een beetje aan te groeien.”

Voor de staat van een ander object in de veiling, een roodmarmeren doopvont (lot 160), geldt juist het omgekeerde. „Het had dertig jaar op een terras gestaan en was aangetast door het weer. We hebben het opnieuw laten polijsten en nu glimt en glanst het weer als vanouds.”

Een opvallend object in de veiling is het marmeren art nouveau beeld van Leda en de Zwaan (lot 235 richtprijs 100.000 tot 150.000 euro). Leda heeft een rank lijf, met blote schouders. Ze is gekleed in een lange robe die aan haar lichaam lijkt te kleven. Het is een zeldzaam sculptuur, zegt Bas Jonker, omdat die art nouveau periode kort duurde en er maar weinig tuinbeelden zijn gemaakt. Naast de elegante Leda lijken haar classisistische zusters wat grof uitgevallen.

De veilingobjecten blijven in Baambrugge staan, maar de veilingmeester slaat af op de De Boelelaan in Amsterdam. Bas Jonker: „Op het veilingkantoor zijn dertig telefoonlijnen, dat zou bij ons niet kunnen. Er komen trouwens maar weinig mensen zelf de objecten bekijken.” Wie op afstand meer informatie wil hebben over een bepaald object, kan om een conditierapport vragen bij het veilinghuis.

Buiten waait de wind met volle kracht door de polder. In het naast de toonzalen gelegen weiland, zichtbaar tussen de staanders van een limestone koepelgebouwtje, scharrelen vaalgrijze Iberico varkens.

De familie Jonker houdt op 29 en 30 mei en 1 juni kijkdagen. Piet Jonker BV, Rijksstraatweg 23, Baambrugge. Inlichtingen: www.pietjonker.nl en www.sothebys.nl