Chinese vissers weg uit zee bij Korea

Chinese vissersschepen zijn bezig zich terug te trekken uit de kustwateren bij Korea. De spanningen bij de Koreaanse westkust zijn toegenomen nadat Noord-Korea heeft verklaard niet langer in te staan voor de veiligheid van omstreden Zuid-Koreaanse eilandjes en de scheepvaart in de omgeving daarvan.

Bijna driehonderd Chinese schepen visten de afgelopen week op krab in de Gele Zee in de buurt van de noordelijke grenslijn, de maritieme grens tussen de twee Korea’s. Noord-Korea erkent deze demarcatielijn niet. Inmiddels is het aantal Chinese vissersschepen ter plaatse gehalveerd. Zuid-Koreaanse autoriteiten zoeken uit of hun vertrek op last van Noord-Korea is gebeurd.

Hoewel de spanningen op het Koreaanse schiereiland sinds de ondergrondse atoomproef van afgelopen maandag is opgelopen, is er volgens de Amerikaanse minister van defensie, Robert Gates, geen sprake van een crisis. De Verenigde Staten, die ongeveer 28.500 militairen in Zuid-Korea hebben gestationeerd, zijn niet van plan meer troepen te sturen. Washington stuurt wel twaalf F-22 jachttoestellen – de modernste van de luchtmacht – naar het Japanse eiland Okinawa waar Amerikaanse troepen zijn gelegerd. De toestellen worden zaterdag verwacht.

De Verenigde Staten hebben bij herhaling ontkend een aanval op Noord-Korea te willen uitvoeren. De komst van de jachtvliegtuigen stond al voor de atoomproef op het programma.

Noord-Korea zal „zelfverdedigingsmaatregelen” treffen voor het geval de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties het land met een harde resolutie en sancties zal veroordelen voor de atoomproef. Dat heeft een woordvoerder van het Noord-Koreaanse ministerie van buitenlandse zaken vandaag laten weten. De woordvoerder zei tegenover het staatspersbureau KCNA dat Noord-Korea als soeverein land recht heeft op het uitvoeren van nucleaire tests en proeven met raketten. (BBC, AP, Reuters)