Chemotherapie wist de vingerafdruk

Rotterdam. Capecitabine, een veelgebruikt kankerremmend medicijn, kan het reliëf van de vingertoppen aantasten. Patiënten verliezen hun vingerafdruk en kunnen daardoor problemen krijgen bij de douane van de VS. Dat schrijft een arts uit Singapore deze week in Oncology. Capecitabine, verkrijgbaar onder de merknaam Xeloda voorkomt dat kankercellen zich kunnen delen. Het maakt deel uit van de gangbare chemokuur bij bepaalde tumoren in dikke darm, endeldarm, borst en maag. Het was bekend dat het middel huidontstekingen kan veroorzaken. Het douaneprobleem is echter nieuw. De arts werd erop geattendeerd door een patiënt die urenlang was vastgehouden. Dergelijke meldingen vond hij daarna ook op weblogs. De arts raadt aan dat kankerpatiënten die capecitabine gebruiken, een verklaring van hun arts meenemen als zij naar de VS reizen.