CDA tegen plan PvdA voor omvorming van Europese begroting

Den Haag. Het CDA is tegen PvdA-plannen om de EU-begroting drastisch om te vormen. PvdA-leider Wouter Bos zei woensdag dat hij 70 procent van de 135 miljard euro anders wil besteden. Wat hem betreft gaan vooral het landbouwbeleid en de structuurfondsen op de schop. Volgens de Europese CDA-lijsttrekker Wim van de Camp komt het voorstel erop neer dat de PvdA het landbouwbeleid wil afschaffen en de structuurfondsen beëindigen. Subsidies zouden niet meer naar rijke landen moeten, maar naar armere lidstaten. Rijke EU-landen moeten volgens Bos zelf voor hun arme regio`s zorgen. Van de Camp vindt ”zo`n botte afschaffing zeer onverantwoord”, zei hij gisteren. Hij wees erop dat in het noorden van Nederland goede projecten lopen met Europees geld, net zoals bij de stadsherstructurering. Afschaffing van het landbouwbeleid leidt volgens hem tot protectionisme door grote landen.