boekberichten

Alice Munro krijgt de Man Booker International Prize

De 77-jarige Canadese schrijfster Alice Munro krijgt de Man Booker International Prize. Munro debuteerde in 1968 met de bundel korte verhalen Dance of the Happy Shades en ontving vele onderscheidingen. Munro werd gekozen uit dertien genomineerden, onder wie Peter Carey, V.S. Naipaul en Mario Vargas Llosa. De tweejaarlijkse prijs van 68.000 euro is een bekroning van het oeuvre van een internationale fictieschrijver. 25 juni wordt de prijs uitgereikt in Dublin.

Erik van Vliet beste thrillerdebutant

De thriller Het Bonobo Alternatief van Erik van Vliet is bekroond met de Schaduwprijs, de onderscheiding voor het beste spannende debuut van het afgelopen jaar. Juryvoorzitter Charles den Tex roemde Van Vliets debuut wegens ‘een verrassend en origineel plot’ en ‘een eigen stijl’.

Toch weer festival in poëziedorp Watou

In het Vlaamse grensdorpje Watou komt deze zomer toch een nieuw kunstenfestival, dat op 4 juli van start gaat. Poëzie komt meer op de achtergrond. De befaamde poëziezomers stopten dit jaar omdat organisator Gwy Mandelinck verkaste naar Brugge. Tot zijn frustratie was er na zijn vertrek voor het eerst subsidiegeld beschikbaar voor ‘Watou’.

Meer boekberichten op papierenman.blogspot.com en nrcboeken.nl.