Blind rechterhand van nieuwe Ajax-trainer Jol

Danny Blind wordt de ‘meesterknecht’ van Martin Jol, de nieuwe trainer van Ajax. Blind blijft technisch manager, en keert als assistent terug op het veld nadat hij in 2005 en 2006 al eens hoofdtrainer was bij de Amsterdamse club. Toen werd hij door het bestuur weggestuurd wegens magere resultaten in de competitie en opgevolgd door Henk ten Cate. In het seizoen 2007-2008 was Blind technisch directeur bij Sparta. Algemeen directeur Rik van den Boog sluit niet uit dat de Zeeuw over een aantal jaren Jol opvolgt als hoofdtrainer.

Bij de presentatie van Jol werd gisteren duidelijk dat de Scheveninger drastische wijzigingen heeft afgedwongen in de technische staf van Ajax. Hij noemt Blind zijn „rechter- en linkerhand”. Jol hecht er veel waarde aan dat de voormalige verdediger toetreedt tot zijn staf. „Want hij kent de club van de E-pupillen tot de beloften.”

Daarnaast zal Jol net als bij zijn vorige club HSV worden geassisteerd door zijn broer Cock. De Amsterdamse conditietrainer Michael Lindeman verhuist ook mee uit Hamburg. Hij speelde in de jeugd en bij de zaterdagamateurs van de club uit de Arena. Zijn vader is directeur van het Ajax-museum. Zelf heeft Martin Jol het etiket manager-coach opgeplakt gekregen. Hij gaat functioneren zoals Alex Ferguson bij Manchester United. Zowel de jeugdopleiding als het aan- en verkoopbeleid zit in zijn takenpakket. „Ik ga alles delegeren en dan achterover leunen”, zei Jol met een knipoog. Serieus: „Er zijn genoeg mensen die werkzaamheden van mij over kunnen nemen, zodat ik me toch hoofdzakelijk met het eerste elftal kan bezighouden.”

Jol heeft de toezegging dat hij in enkele nieuwe spelers mag investeren. „Het eerste elftal zal onder mijn hoede aanvallend blijven voetballen. Ik heb altijd gekscherend gezegd dat het geen kunst is met Ajax om de twee jaar kampioen te worden. Daar leg ik me nu niet op vast. Maar binnen twee jaar moet hier wel weer een topteam staan.”