Bij aanslag moskee Iran 23 doden

Bij een bomaanslag in een shi’itische moskee in de Iraanse stad Zahedan zijn gisteren zeker 23 mensen gedood en ongeveer honderd gewond geraakt. Dat hebben de autoriteiten bekendgemaakt. Zahedan, bij de grens met Afghanistan en Pakistan, is de belangrijkste stad van de provincie Sistan-Baluchistan, waar een aanzienlijke sunnitische minderheid leeft. Iran is overwegend shi’itisch. Het was de dodelijkste bomaanslag in zijn soort in meer dan tien jaar.

Sistan-Baluchistan is een gewelddadig gebied waar sunnitische extremisten actief zijn. Het geldt als doorvoergebied voor drugs uit Afghanistan. Volgens Teheran hebben de extremisten van Jundollah (soldaten van God) banden met het internationale terreurnetwerk Al-Qaeda.

Volgens de autoriteiten zijn leden van de groep die voor de aanslag van gisteren verantwoordelijk is, gearresteerd. Een lokale overheidswoordvoerder zei vandaag dat al is vastgesteld dat de Verenigde Staten tot de aanslag opdracht hebben gegeven. De Iraanse regering beschuldigt Amerika vaak van pogingen het land te destabiliseren door aan te zetten tot etnisch en religieus geweld, onder andere via steun aan Jundollah en de Iraans-Koerdische terreurgroep PJAK. Vorige maand liet Teheran ook weten een groep mensen die waren verbonden met Israël te hebben opgepakt. Zij zouden bomaanslagen beramen om de presidentsverkiezingen van 12 juni te verstoren. (AP, AFP)