Ahold heeft grote tegenvaller bij verkochte ketens

Rotterdam. Supermarktconcern Ahold heeft in het eerste kwartaal van 2009 moeten inleveren. De nettowinst kwam uit op 196 miljoen euro tegen 261 miljoen euro in het eerste kwartaal van 2008. De winst werd gedrukt door hoger uitvallende inkomstenbelastingen en een reservering van 66 miljoen euro die gedaan werd voor leasegaranties op de winkelpanden van de in 2005 afgestoten Amerikaanse ketens BI-LO en Bruno’s. Deze supermarkten vroegen in het voorjaar uitstel van betaling aan, mogelijk een voorbode van faillissement. In dat geval zou Ahold de huur op zich moeten nemen. Eerder waarschuwde het concern al dat het tot een bedrag van 484 miljoen euro aansprakelijk gesteld kan worden. Hoewel de winst met een kwart afnam, zijn de onderliggende bedrijfsresultaten bij Ahold nog steeds goed. De crisis speelt het concern in de kaart omdat mensen minder uit eten gaan en meer mensen thuis eten en dus meer boodschappen doen.