6 pannen voor 0,007 euro per dag

Meer informatie op www.Skeppshult.com bij product/casseroles Zweedse stapelpannen van gietijzer voor kleinbehuisden. Foto Wouter Klootwijk
Meer informatie op www.Skeppshult.com bij product/casseroles Zweedse stapelpannen van gietijzer voor kleinbehuisden. Foto Wouter Klootwijk Klootwijk, Wouter

Gietijzeren pannen zijn goedkoper dan kauwgum. Om tot dit inzicht te komen moet men de kiloprijs berekenen. Ook een methode om kruideniers te ontmaskeren die miljonair proberen te worden met zakjes gemengde sla.

Wacht even met ‘onzin!’ te roepen. Doodserieus bedacht The Economist enkele jaren geleden de hamburgerindex. De prijs die een mens betaalt voor een Bic Mac, waar ook ter wereld, verraadt hoe rijk hij is, of hoe arm zijn land. Mijn vergelijking is niet gekker dan die van The Economist.

Al jaren vermaak ik mij met het uitrekenen van de prijs per kilo van alles wat te koop is en kom zo tot heel andere conclusies dan die over arm en rijk. Hoe meer een broodje hamburger per kilo kost, hoe onnozeler de burgers die het kopen.

Het ging in deze rubriek even geleden over dubbeldoelpannen. Een deksel die naast de pan niks te doen heeft is een sta-, nee lig-in-de-weg in de keuken. Beter is een deksel op een pan die zelf ook pan is, werd hier beweerd.

Dan moet je onze nieuwe dubbeldoelers eens zien, zei een Zweedse pannenfabrikant die NRC-Handelsblad leest omdat hij er wel eens in staat: Skeppshult.

De Nederlandse importeur van het Zweedse gietijzer liet een pakket bezorgen van 20 kilo. Er zaten drie zwarte, gietijzeren dubbeldoelpannen, dus eigenlijk zes en je kunt jezelf wijs maken dat je er 12 hebt want elke pan past ook ondersteboven als deksel op de andere.

Er is veel vernuft in de pannen gebouwd. Je kunt ze nesten, wat voor klein behuisden prettig is, maar je kunt ze ook op elkaar zetten en dan liefst in het zicht, op de salontafel zelfs, want kijk, dan is het een kunstwerk, een plastiek, een gespreksonderwerp.

In deze vorm, pannen vermomd als kunst, heten ze in Zweden een ‘grytstapel’. Het betekent een stapel kasserols maar kan volgens het vertaalcomputertje van de fabrikant (prachtvondst:) ook ‘keteltoren’ zijn in Nederland.

De pannen worden omschreven als grillpan, een bakpan, een omeletpan (mag je ook in bakken en grillen), een kleine kasserol, een grotere en een stoofpan. Veelkokers kunnen er mee stunten door ze op elkaar op een kachel of een klein vlammetje te zetten. De onderste pan geeft de warmte door naar boven. In de onderste pan kan een gerecht worden bereid dat de meeste warmte vraagt, in de bovenste kan dan toch ook een vis gaar worden bij minder dan 80 graden.

Bijzondere bijkomstigheid. Wie een houtkacheltje stookt in de winter kan er met deze pannen uitstekend op koken en het gietijzer verhoogt gelijkertijd het rendement van de kachel. Het straalt warmte uit de kachel de kamer in.

Ergens in Nederland is een ‘grytstapel’ in gebruik, of staat hij te pronk. Want er is één zo’n set verkocht. De importeur gelooft er niet erg meer in en stuurde mij zijn stapel uit de showroom.

Wat mankeert er dan aan? Te duur, denkt de importeur. Je kunt de pannen ook los kopen maar de hele set kost ongeveer 400 euro.

Veel?

Dat is 20 euro per kilo. Een allerberoerdste anti-aanbakpan van ruim een pond kost, het hangt van het merk af, tot wel 60 euro per kilo. Bovendien, men kan beter investeren in gietijzer dan in aandelen. De fabrikant geeft er 25 jaar garantie op.

Vierhonderd euro gedeeld door zes pannen gedeeld door 25 x 360 dagen = 0.007 euro per dag en per kilo per dag al helemaal niks meer. En na die 25 jaar doen die pannen het heus nog wel.

Wouter Klootwijk

Meer informatie opwww.Skeppshult.combij product/casseroles

    • Wouter Klootwijk