Zware gevechten in oosten van Afghanistan

Amerikaanse militairen hebben vandaag in het oosten van Afghanistan zeker 29 vermoedelijke Talibaanstrijders gedood bij een zwaar gevecht. Volgens een verklaring van het Amerikaanse leger vielen de militairen een kamp met buitenlandse strijders aan in de provincie Paktika. De gouverneur van Paktika sprak van 34 doden.

In de strijd bliezen zes militanten zichzelf op, aldus de verklaring. Aan Amerikaanse zijde viel één gewonde. De gevechten werden beëindigd door luchtaanvallen. Raketwerpers, kalasjnikovs, bomgordels en andere wapens werden in beslag genomen.

Het kamp is gevestigd in het district Wor Mamay, dat grenst aan de Pakistaanse tribale gebieden. Vanuit die regio, waar de Pakistaanse regering geen gezag heeft, voeren Talibaanstrijders aanvallen uit in beide landen.

Dit weekeinde zei de belangrijkste Amerikaanse commandant in het oosten van Afghanistan dat er tegenwoordig juist weer Talibaanstrijders vanuit Afghanistan naar Pakistan trekken. Generaal-majoor Jeffrey Schloesser noemde dit „een interessante terugwaartse beweging”. Onbekend is waarom dit gebeurt. De strijders zouden de Talibaan in de Pakistaanse Swat-vallei te hulp kunnen schieten, waar momenteel zwaar gevochten wordt met het leger. Ook zouden zij kunnen anticiperen op de komst van 21.000 extra Amerikaanse militairen naar Afghanistan deze zomer. (AP)