Zware aanslag in Pakistan

Pakistaanse reddingswerkers proberen onder dekking van een politieman hun collega te bevrijden. (Foto AFP) Pakistaanse reddingswerkers proberen onder dekking van een politieman hun collega te bevrijden. Foto AFP Pakistani rescuers (R) take cover as gunshots are heard while attempting to remove a trapped policeman (bottom L) as a comrade (top L) keeps watch with his weapon from the rubble of a destroyed police emergency response office building following a suicide car bomb attack in Lahore on May 27, 2009. Twenty-three people were killed and about 250 injured in a suicide car bomb attack that destroyed a police building in the Pakistani city of Lahore on May 27, an administration official said. AFP PHOTO/ Arif ALI AFP

Bij een zware aanslag op het hoofdkwartier van de politie in de Pakistaanse stad Lahore, zijn gisteren zeker 30 mensen omgekomen en bijna 300 mensen gewond geraakt. Ook het naastgelegen kantoor van de militaire inlichtingendienst ISI werd getroffen. De aanslag is nog niet opgeëist, maar de regering denkt dat de Talibaan erachter zitten.

Het is een van de zwaarste aanslagen in Pakistan dit jaar. Gewapende mannen openden het vuur op de gebouwen, waarna ze hun met explosieven beladen auto lieten ontploffen. Een gebouw van het politiebureau werd volledig verwoest. In een ziekenhuis vielen twintig gewonden doordat de plafonds van de operatiekamers instortten. Lahore is de op een na grootste stad van Pakistan en ligt bij de grens met India.

De politie arresteerde enkele uren na de aanslag een onbekend aantal verdachten. Een van de daders werd door een beveiliger doodgeschoten, twee anderen kwamen om door de explosie, meldden overheidsfunctionarissen.

De Pakistaanse autoriteiten vermoeden dat de Talibaan wraak zouden willen nemen voor het offensief in de Swat-vallei, waar de Talibaan de dienst uitmaakten. Het aantal ontheemden door het offensief is opgelopen tot 2,4 miljoen. In maart, voor het offensief begon, hebben militanten in Lahore aanvallen uitgevoerd op onder meer het Sri-Lankese cricketteam en de politieacademie. Daarbij kwamen 26 mensen om het leven. (AP, Reuters)