UvA geeft gestolen prenten terug

De Universiteit van Amsterdam (UvA) geeft elf gestolen 18de-eeuwse tekeningen terug aan de rechtmatige eigenaar, het Natuurhistorisch Museum in Madrid. Dat heeft een woordvoerster van de UvA bevestigd. De oude tekeningen belandden begin jaren negentig in Amsterdam via een Britse kunsthandelaar die ze te koop aanbood.

De prenten lagen al die tijd in bewaring op de afdeling Bijzondere Collecties van de UvA, omdat het onderzoek naar de diefstal nog niet is afgerond. De Brit bezat in totaal tweehonderd gestolen tekeningen. ”We hoopten door onderhandelingen met de kunsthandelaar alle prenten terug te kunnen geven aan Madrid, maar dat is niet gelukt. Nu was voor ons de maat vol en hebben we besloten in ieder geval de elf tekeningen in ons bezit terug te geven”, aldus de woordvoerster van de UvA. Morgen haalt directeur Navas van het Madrileense museum de prenten persoonlijk op bij de UvA.