Troepen Z-Korea en VS in hogere staat paraatheid

Zuid-Korea en de Verenigde Staten hebben de staat van paraatheid van hun militairen aan de grens met Noord-Korea opgevoerd tot het hoogste niveau sinds 2006, toen Noord-Korea de eerste kernproef uitvoerde. De spanningen in de regio zijn de afgelopen dagen opgelopen na een kernproef van Noord-Korea en de testlancering van raketten voor de korte afstand.

Het stalinistische regime verklaarde gisteren zich niet langer gebonden te achten aan de wapenstilstand uit 1953 en dreigt Zuid-Korea met een aanval als het land Noord-Koreaanse schepen onderschept. Zuid-Korea heeft zich als reactie op de ondergrondse atoomtest van afgelopen maandag aangesloten bij de anti-proliferatiegroep van negentig landen, onder leiding van de Verenigde Staten, die de internationale scheepvaart controleert op aanwezigheid van onderdelen voor nucleaire, chemische of biologische wapens. Volgens Noord-Korea is het lidmaatschap van Seoul de inleiding voor een zeeblokkade en is het in strijd met de wapenstilstand die in ’53 een einde maakte aan de Koreaanse oorlog.

In Zuid-Korea zijn 28.500 Amerikaanse troepen gestationeerd, in Japan, eveneens binnen bereik van Noord-Koreaanse raketten, zijn 50.000 man gelegerd. Zuid-Korea heeft volgens media in dat land anti-raketraketten en artillerie gestationeerd op militaire bases op vijf eilandjes bij de westkust met Noord-Korea. Pyonyang staat niet in voor veiligheid van de eilandjes en de scheepsvaart in de omgeving, verklaarde het Noord-Koreaanse staatspersbureau KCNA gisteren.

Rusland heeft aangekondigd dat het „een complex van preventieve maatregelen treft in geval van een oncontroleerbare ontwikkeling” op het Koreaanse schiereiland.

Ook in 2003 en 2006 kondigde Pyongyang aan de bestandsafspraken naast zich neer te leggen. Het bestand heeft geen betrekking op de zee bij de westkust waar het al tot twee keer toe – in 1999 en 2002 – tot dodelijke schermutselingen is gekomen tussen marineschepen van de twee landen. Volgens analisten zijn er nog geen opvallende activiteiten aan de Noord-Koreaanse kant van de gedemilitariseerde zone waargenomen.

De vijf permanente leden van de VN-Veiligheidsraad, Japan en Zuid-Korea zijn het volgens diplomaten eens over het opleggen van extra sancties aan Noord-Korea. (Reuters, AP, BBC)