Ter Horst vangt bot bij korps Zeeland

Opnieuw negeert een politiekorps de eis van minister Ter Horst (Binnenlandse Zaken, PvdA) om vrouwen en allochtonen te benoemen in de politietop. Het korps in Zeeland wil de voorgedragen kandidaat Eveline Rutten liever niet als korpschef, maakte korpsbeheerder en burgemeester van Middelburg, Koos Schouwenaar, vanmorgen bekend.

In maart blokkeerde Ter Horst enige tijd de benoeming van Teun Visscher, een blanke man, als korpschef in de regio Zuid-Holland-Zuid omdat de minister een op die post een vrouw wilde. Na maatschappelijke druk ging zij overstag en benoemde Visscher alsnog. Afspraken over de streefgetallen vrouwelijke en allochtone benoemingen zouden toen tussen de minister en de politie zijn ‘herbevestigd’.

Een woordvoerder van het korps in Zeeland zegt dat Rutten niet geweigerd is omdat zij een vrouw is. „Voor ons telt alleen wie de beste kandidaat is.” Volgens de woordvoerder wilde een meerderheid van de bij de sollicitatieprocedure betrokken instanties – zoals ondernemingsraad, een delegatie van procureurs-generaal, het regionaal college en het managementteam – haar liever niet. Rutten was voorgedragen door bureau Landelijk Management Development, dat als onderdeel van het ministerie van Binnenlandse Zaken topmensen selecteert voor politie en brandweer.

Het ministerie wilde vanmorgen niet inhoudelijk reageren op de verklaring van het korps in Zeeland. Een woordvoerder: „Wij hebben duidelijk afspraken met de politie dat 50 procent van de vacatures in de top van de politie vervuld moet worden door vrouwen of allochtonen.” Dat lukt tot nu toe helemaal niet. Sinds die afspraak uit oktober 2007 zijn in 18 van de 21 functies in de (sub)top (blanke) mannen benoemd.

Eveline Rutten is nu lid van de korpsleiding in Kennemerland. Ze is als zij-instromer bij de politie gekomen en was eerder hoofd personeelsbeleid in de gemeente Alkmaar en plaatsvervangend directeur bij de HBO-raad.

De Raad van Hoofdcommissarissen liet vanmorgen weten dat het „geen pas geeft” om publiekelijk te discussiëren over de vermeende kwaliteiten van een kandidaat. „De benoemingsprocedure in Zeeland is nog niet afgerond. Daarom is iedere informatie hierover prematuur en ongewenst.”