St Maarten later apart

Sint Maarten kan zelfstandig worden, maar later dan gepland. Daarover is een meerderheid van de Tweede Kamer het eens, zo bleek gisteren tijdens een debat over de toestand van bestuur op de Nederlandse Antillen.

De Kamerleden reageerden op het nieuws over de bestuurscrisis op Sint Maarten. Vorige week kondigde het bestuurscollege van de Eilandsraad aan per 8 juni op te stappen. Het bestuur lag onder vuur sinds de veroordeling van gedeputeerde Louie Laveist van de Democratische Partij wegens fraude en zijn daaropvolgende ontslag. De leider van de Nationale Alliantie (NA), William Marlin, bevestigde gisteren dat een akkoord is gesloten over een nieuwe regering, waarin ook Laveist zitting krijgt.

Staatssecretaris Ank Bijleveld (Koninkrijksrelaties, CDA) vindt het een „slecht signaal dat een voor corruptie veroordeelde bestuurder nu mogelijk in het bestuurscollege komt te zitten”. Ook zei ze zich zorgen te maken over de stabiliteit van het eiland.

De Kamerleden delen die mening. Van Bochove (CDA): „Sint Maarten moet wel zelfstandig worden, maar we moeten tijd kopen om orde op zaken te stellen.” Volgens hem is het tijd voor een „plan B”. Bijleveld zei te werken aan een alternatief, maar wilde daar verder nog niets over zeggen.