Spervuur van eieren voor leider Tsjechische socialisten

‘Vejce pro Paroubka v kazdém meste!’ Een ei voor Paroubek in iedere stad, zo heet de jongste Tsjechische actie op de sociale netwerksite Facebook. Bijna 50.000 aanhangers heeft de vriendengroep nu, en de meest jonge aanhangers brengen hun internetengagement tot grote ontevredenheid van het slachtoffer ook in de praktijk. Op een politieke meeting in Praag waren er gisteren meer eiergooiers dan supporters van Paroubek.

De sociaal-democraat Jiri Paroubek, voormalig premier in Tsjechië, was onder jongeren sowieso al niet de populairste politicus. Maar sinds hij als oppositieleider tijdens het EU-voorzitterschap met een motie van wantrouwen de regering van Mirek Topolánek ten val heeft gebracht, is hij voor velen helemaal de kwade genius. Hij heeft Tsjechië voor de hele EU belachelijk gemaakt, vinden ze.

Het protest tegen de val van de regering werd geïnitieerd door kunstenaar David Czerny, die zijn voor het Tsjechische voorzitterschap ontworpen kunstwerk ‘Entropa’ ontmantelde. Nu de campagne voor de Europese verkiezingen volop bezig is, kwamen de eiergooiers op de proppen.

Bij iedere meeting waar Paroubek verschijnt, wordt hij uitgefloten. Daarna volgt een bombardement met eieren. Dat leidt dan weer tot scheldtirades aan het adres van de protesterende jongeren. Die vrezen ook dat Paroubek, na de landelijke verkiezingen in oktober, uit is op een coalitie met de niet hervormde communistische partij. „En van onze ouders weten we hoe slecht dat is”, zei de 19-jarige rechtenstudent Jakub Mares tegen persbureau Reuters.

De eieractie zorgt voor enige opwinding in de verder tamme campagne voor de Europese verkiezingen. Dagbladen schrijven er pagina’s over vol, met analyses over hoeveel eieren doel treffen, welke gooitechniek het meest efficiënt is en psychologische analyses over de woede-uitbarstingen van Paroubek, die voor nog meer eieraanvallen zouden zorgen.

ODS, de partij van Mirek Topolánek, heeft ondertussen gevraagd om te stoppen met de actie. Helaas, voor het aanstaand optreden van Paroubek in Ostrava hebben zich alweer een veertigtal eiergooiers gemeld op Facebook.

    • Dirk Vandenberghe