'Singer moet een nieuwe Rodin kopen'

„Als we deze Rodin kopen, is dat niet alleen goed voor het Singer Museum, maar vooral ook een waardevolle aanwinst voor de Collectie Nederland.” Frits Scholten, hoofdconservator beeldhouwkunst van het Rijksmuseum, is alvast enthousiast.

Een paar maanden nadat Scholten in een opiniestuk in deze krant het museum in Laren had geadviseerd om de zwaar gehavende Denker van Rodin niet meer te repareren maar een nieuw exemplaar aan te schaffen, is er een nieuwe Denker op de markt. Op 17 juni wordt in Parijs bij de veiling Baron Ribeyre & Associés een Denker van Rodin aangeboden. De prijs wordt geschat op 400.000 Euro.

De Denker van Rodin, een bronzen beeldje met een hoogte van 75 centimeter, werd op 17 januari 2007, samen met zes andere tuinbeelden, door vandalen uit het Singer Laren geroofd. Enkele dagen na de roof werd het zwaar verminkt, zonder onderbeen, teruggevonden. Volgens Scholten is de Rodin die nu te koop wordt aangeboden in alle opzichten een passende vervanger. „Het beschadigde exemplaar is waarschijnlijk na de dood van Rodin gegoten. Maar dit nieuwe exemplaar is afkomstig van Rodins vaste gieter Rudier en gemaakt in 1917, het sterfjaar van Rodin. Dat betekent dat Rodin waarschijnlijk nog in leven was toen het beeld werd gemaakt.” Bovendien, benadrukt Scholten, heeft het nieuwe exemplaar altijd binnen gestaan. „De patina is nog helemaal gaaf.”

Scholten heeft gisteren gebeld met de directeur van het Singer Museum en hem gewezen op de komende veiling. „Hij heeft gezegd de mogelijkheid van aankoop serieus te willen onderzoeken.” Lucas Bonekamp, woordvoerder van Singer Laren, bevestigt dat het museum geïnteresseerd is. „We zijn bezig met de restauratie van het vernielde beeld. Maar als zich een unieke kans voordoet, zullen we er zeker op ingaan.” Volgens Bonekamp werd in 2007 in New York bij veilinghuis Christie’s een vergelijkbaar exemplaar verkocht voor 3 miljoen euro. „Het is zeer de vraag of het haalbaar is om dit nieuwe beeld aan te schaffen.”