Secondenwinst Di Luca houdt Giro spannend

Dertien tellen pakte de Italiaanse wielrenner Danilo Di Luca gisteren terug op leider Denis Mensjov in de Ronde van Italië. In de laatste meters op zijn eigen trainingsberg, de Blockhaus, slaagde de ‘Gems van de Abruzzen’ er eindelijk in de Russische Rabokopman uit het wiel te rijden. In het algemeen klassement is hij de rozetruidrager tot op 26 seconden genaderd. De Italiaan Franco Pellizotti, die gisteren de 83 kilometer korte etappe won, klom naar de derde plaats.

Vanmiddag vertrok het peloton voor een rit van 182 kilometer van Sulmona naar Benevento, met in het begin de beklimming van de Piano delle Cinque Miglia (1.277 meter). Morgen volgt op de Vesuvius de laatste aankomst bergop, zondag eindigt de Giro met een 15 kilometer lange tijdrit in Rome.

Di Luca zette gisteren in zijn geboortestreek alles op alles om de Giro alsnog te winnen. Vrijwel vanaf de start commandeerde ‘de Killer’ zijn LPR-ploeg op kop van het peloton. Overal langs de weg juichten de tifosi voor de Girowinnaar van 2007, boegbeeld van een hulpactie voor de onlangs door een aardbeving getroffen Abruzzen. Di Luca beklom in trainingen al honderden keren de Blockhaus, waar in 1967 Eddy Merckx een legendarische zege behaalde.

Na een aanval van Pellizotti en Armstrong, die heel even zijn gekende kleine ‘koffiemolen’-verzet trapte, dunde Di Luca het groepje favorieten uit. Alleen Mensjov, Ivan Basso en Stefano Garzelli konden volgen. Armstrong werd ingehaald, Pellizotti bleef alleen voorop en won met 42 seconden voorsprong. Achter hem loste Di Luca in de laatste 200 meter de spartelende Mensjov. Hij liep het maximale aantal bonificatieseconden echter mis, omdat bergkoning Garzelli nog langszij kwam.

„Di Luca heeft sterk gereden”, zei Raboploegleider Erik Breukink na afloop tegen persbureau ANP. Mensjov zelf bleef kalm onder de kleine nederlaag. Ook op vragen over een dopingaffaire in Oostenrijk, waar Raborenners als getuigen worden opgeroepen, reageerde hij rustig. „Ik heb er niets mee te maken, maar als ze me vragen willen stellen is dat geen enkel probleem.”