Ouders ernstig ziek kind kampen met stress-stoornis

Ruim een vijfde van de ouders van chronisch of levensbedreigend zieke kinderen voldoet aan de criteria voor een posttraumatische stress-stoornis: voortdurend last van akelige gedachten en stress, of juist sterk afgestompte gevoelens en totale ontkenning. Minstens 19,6 procent van de moeders en 11,6 procent van de vaders van een chronisch ziek kind lijdt aan die symptomen. Dat concluderen Zuid-Amerikaanse psychologen in het meinummer van Health Psychology, op basis van een heranalyse van zestien eerder gepubliceerde onderzoeken. De werkelijke percentages zijn waarschijnlijk nog hoger, schrijven de psychologen, omdat veel ouders van chronisch zieke kinderen geen behoefte hebben om aan onderzoek mee te werken. Ze noemen deze ouders `onzichtbare patiënten`.