Onderzoek Sri Lanka afgewezen

De Mensenrechtenraad van de Verenigde Naties heeft gisteren een voorstel om een onderzoek in te stellen naar mensenrechtenschendingen in Sri Lanka afgewezen. Ook een oproep tot vrije toegang voor hulporganisaties in de ontheemdenkampen is afgewezen.

De Hoge Commissaris voor de Mensenrechten, Navi Pillay, zei gisteren tijdens een spoedvergadering van de raad in Genève dat er een „onafhankelijk en geloofwaardig internationaal onderzoek” moet komen naar de beschuldiging dat de Tamil Tijgers burgers hebben vastgehouden in het conflictgebied. Ook wil zij onderzoeken of het waar is dat het leger zwaar geschut heeft ingezet in dat gebied terwijl burgers er vastzaten. Het leger zou verder rebellen van de Tamil Tijgers die zich wilden overgeven hebben gedood.

Tien dagen geleden riep de Sri-Lankese regering de overwinning uit op de Tamil Tijgers, na een kwart eeuw oorlog. Het leger had het laatste territorium van de rebellen ingenomen en hun leider Prabhakaran gedood. De burgers die vastzaten in het oorlogsgebied worden nu door de regering vastgehouden in ontheemdenkampen. Internationale hulporganisaties krijgen daartoe beperkt of geen toegang. De regering zegt eerst te willen onderzoeken of er rebellen tussen de ontheemden zitten.

De raad, waarin 47 landen zitting hebben, stemde met 29 stemmen voor, twaalf tegen en zes onthoudingen, in met een resolutie waarin de Tamil Tijgers werden veroordeeld voor het inzetten van burgers als menselijk schild. De oorlog was volgens de resolutie een interne aangelegenheid, waarmee het buitenland zich niet mag bemoeien. De resolutie werd onder andere gesteund door Rusland, China, Pakistan, Birma, Venezuela en Iran. De resolutie waarin om een onderzoek werd gevraagd werd gesteund door Europese landen, Canada, Chili en Mexico. De raad stemde tegen vrije toegang tot de kampen, maar voor „gepaste toegang” voor hulporganisaties.

De Sri-Lankese ambassadeur in Genève zei na de stemming dat de „bestraffende en gemene agenda” van de Europeanen mislukt was. Volgens hem is duidelijk geworden dat „een handvol landen die zichzelf als de internationale gemeenschap beschouwen in werkelijkheid niet de meerderheid vormen”. Mensenrechtenorganisaties zien in de uitslag een teken dat de Mensenrechtenraad een gepolitiseerd orgaan is. (AP, Reuters)