Noord-Korea dreigt zijn zuiderbuur met aanval

Noord-Korea heeft Zuid-Korea gedreigd met een aanval, omdat dit buurland lid is geworden van een internationale alliantie die schepen kan onderscheppen indien die ervan worden verdacht materiaal voor massavernietigingswapens te vervoeren.

Zuid-Korea werd dinsdag lid van de zogeheten anti-proliferatiegroep die, onder leiding van de Verenigde Staten, de internationale scheepvaart controleert op aanwezigheid van onderdelen voor nucleaire, chemische of biologische wapens.

Noord-Korea noemt de stap van Zuid-Korea een ‘oorlogsverklaring’ en dreigt met een ‘krachtige aanval’ als zijn schepen worden onderschept. Volgens het Noord-Koreaanse staatsagentschap KCNA acht het land zich niet langer gebonden aan de wapenstilstand die in 1953 een einde maakte aan de Koreaanse oorlog.

Noord-Korea zou inmiddels een begin hebben gemaakt met het reactiveren van de kerninstallatie in Yongbyon. Deze was in 2007 gesloten in het kader van een overeenkomst over de nucleaire ontwapening van het Koreaanse schiereiland.

Het regime had als daad van goede wil de koeltoren ontmanteld, maar kondigde in april aan dat de reactor weer opgestart zou worden. Aanleiding was het internationale protest tegen de lancering van een lange afstandsraket in april. De reactor produceert plutonium waarmee kernbommen gemaakt kunnen worden.

Het Zuid-Koreaanse persbureau Yonhap meldt dat Noord-Korea gisternacht opnieuw vanaf de oostkust een raket voor de korte afstand heeft gelanceerd, de zesde in de afgelopen dagen. Volgens waarnemers zijn de lanceringen deels bedoeld om te verhinderen dat de VS en Zuid-Korea verkenningsvluchten boven de kluizenaarsstaat uitvoeren.

Noord-Korea voerde maandag een ondergrondse kernproef uit en ontlokte daarmee internationaal felle reacties. De VN-Veiligheidsraad werkt aan een resolutie om de atoomtest te veroordelen, eventueel met economische sancties. Rusland en China zijn beducht om Pyongyang tot het uiterste te drijven. (Reuters, AP, BBC)