Niet de eerste en niet de laatste keer

Foto Michal Cizek / AFP Niet de eerste en niet de laatste keer Praag. De voorzitter van de Tsjechische sociaal-democraten, Jirí Paroubek, wordt met eieren bekogeld door politieke tegenstanders tijdens een Europese verkiezingsbijeenkomst van zijn partij in Praag. Het ei op de foto is een van de honderden eieren die gisteren naar zijn hoofd werd gegooid. De aanval is niet de eerste en waarschijnlijk ook niet de laatste. Het begon allemaal eerder deze maand in een stadje in de regio Bohemen. Via de netwerksite Facebook hadden jongeren opgeroepen tot de actie ‘Eieren voor Paroubek’. Sindsdien wordt hij bij elk publiek optreden bekogeld. Vorige week kwam het tijdens een manifestatie zelfs tot een gevecht tussen jongeren die met volle eierdozen kwamen aanzetten en Paroubek. De Tsjechische krant Blesk beeldde Paroubek eerder deze week af met een eivormige helm. Het is de eerste keer in Tsjechië dat jongeren zich via een actie op het internet zo massaal met de binnenlandse politiek bemoeien, zegt een Tsjechische socioloog tegen de Duitse omroep ARD. De Tsjechische president Václav Klaus veroordeelde de eiergooiers. Hij noemde geweld en intolerantie tijdens verkiezingscampagnes een aanval op het principe van democratische competitie tussen partijen. De jongeren zeggen het niet eens te zijn met Paroubeks beleid. Hij veroorzaakte twee maanden geleden de val van de regering tijdens het Tsjechische voorzitterschap van de Europese Unie. Tijdens de bijeenkomst gisteren hield de politie volgens het Britse persbureau Reuters zeker zestien personen aan. Het event ‘Paroubek in Ostrava’ op Facebook heeft al 33 bevestigde gasten, 27 mensen komen misschien opdagen. Volgens de beschrijving is het optreden van Paroubek in de Oost-Tsjechische stad Ostrava op 4 juni „de laatste kans voor de Europese verkiezingen om te laten zien dat Paroubek onzin praat, ook over Europa”. Bekijk een fotoserie van het eiergevecht via nrcnext.nl/links Foto Michal Cizek / AFP TOPSHOTS Chairman of the Social Democrats Jiri Paroubek tries to cover his face after being pelted with eggs by opponents on May 27, 2009 during his party's European Parliament election meeting in Prague. AFP PHOTO/MICHAL CIZEK
Foto Michal Cizek / AFP Niet de eerste en niet de laatste keer Praag. De voorzitter van de Tsjechische sociaal-democraten, Jirí Paroubek, wordt met eieren bekogeld door politieke tegenstanders tijdens een Europese verkiezingsbijeenkomst van zijn partij in Praag. Het ei op de foto is een van de honderden eieren die gisteren naar zijn hoofd werd gegooid. De aanval is niet de eerste en waarschijnlijk ook niet de laatste. Het begon allemaal eerder deze maand in een stadje in de regio Bohemen. Via de netwerksite Facebook hadden jongeren opgeroepen tot de actie ‘Eieren voor Paroubek’. Sindsdien wordt hij bij elk publiek optreden bekogeld. Vorige week kwam het tijdens een manifestatie zelfs tot een gevecht tussen jongeren die met volle eierdozen kwamen aanzetten en Paroubek. De Tsjechische krant Blesk beeldde Paroubek eerder deze week af met een eivormige helm. Het is de eerste keer in Tsjechië dat jongeren zich via een actie op het internet zo massaal met de binnenlandse politiek bemoeien, zegt een Tsjechische socioloog tegen de Duitse omroep ARD. De Tsjechische president Václav Klaus veroordeelde de eiergooiers. Hij noemde geweld en intolerantie tijdens verkiezingscampagnes een aanval op het principe van democratische competitie tussen partijen. De jongeren zeggen het niet eens te zijn met Paroubeks beleid. Hij veroorzaakte twee maanden geleden de val van de regering tijdens het Tsjechische voorzitterschap van de Europese Unie. Tijdens de bijeenkomst gisteren hield de politie volgens het Britse persbureau Reuters zeker zestien personen aan. Het event ‘Paroubek in Ostrava’ op Facebook heeft al 33 bevestigde gasten, 27 mensen komen misschien opdagen. Volgens de beschrijving is het optreden van Paroubek in de Oost-Tsjechische stad Ostrava op 4 juni „de laatste kans voor de Europese verkiezingen om te laten zien dat Paroubek onzin praat, ook over Europa”. Bekijk een fotoserie van het eiergevecht via nrcnext.nl/links Foto Michal Cizek / AFP TOPSHOTS Chairman of the Social Democrats Jiri Paroubek tries to cover his face after being pelted with eggs by opponents on May 27, 2009 during his party's European Parliament election meeting in Prague. AFP PHOTO/MICHAL CIZEK AFP

De voorzitter van de Tsjechische sociaal-democraten, Jirí Paroubek, wordt met eieren bekogeld door politieke tegenstanders tijdens een Europese verkiezingsbijeenkomst van zijn partij in Praag. Het ei op de foto is een van de honderden eieren die gisteren naar zijn hoofd werd gegooid. De aanval is niet de eerste en waarschijnlijk ook niet de laatste.

Het begon allemaal eerder deze maand in een stadje in de regio Bohemen. Via de netwerksite Facebook hadden jongeren opgeroepen tot de actie ‘Eieren voor Paroubek’. Sindsdien wordt hij bij elk publiek optreden bekogeld. Vorige week kwam het tijdens een manifestatie zelfs tot een gevecht tussen jongeren die met volle eierdozen kwamen aanzetten en Paroubek. De Tsjechische krant Blesk beeldde Paroubek eerder deze week af met een eivormige helm.

Het is de eerste keer in Tsjechië dat jongeren zich via een actie op het internet zo massaal met de binnenlandse politiek bemoeien, zegt een Tsjechische socioloog tegen de Duitse omroep ARD. De Tsjechische president Václav Klaus veroordeelde de eiergooiers. Hij noemde geweld en intolerantie tijdens verkiezingscampagnes een aanval op het principe van democratische competitie tussen partijen.

De jongeren zeggen het niet eens te zijn met Paroubeks beleid. Hij veroorzaakte twee maanden geleden de val van de regering tijdens het Tsjechische voorzitterschap van de Europese Unie. Tijdens de bijeenkomst gisteren hield de politie volgens het Britse persbureau Reuters zeker zestien personen aan.

Het event ‘Paroubek in Ostrava’ op Facebook heeft al 33 bevestigde gasten, 27 mensen komen misschien opdagen. Volgens de beschrijving is het optreden van Paroubek in de Oost-Tsjechische stad Ostrava op 4 juni „de laatste kans voor de Europese verkiezingen om te laten zien dat Paroubek onzin praat, ook over Europa”.

Bekijk een fotoserie van het eiergevecht via nrcnext.nl/links