Nederlanders succesvol op eerste dag zeilregatta

De openingsdag van de 25ste editie van de Delta Lloyd Regatta in Medemblik is voor de Nederlandse zeilploeg succesvol verlopen. Op het IJsselmeer in stevige wind, oplopend tot kracht zeven, behaalde de Nederlandse equipe vijf overwinningen. De nieuwkomers Steven Le Fèvre en Steven Krol waren in de 470-klasse met twee zeges in evenzoveel races het meest succesvolle team op de eerste dag.

„Jammer dat de derde race werd afgeblazen”, zei de 21-jarige stuurman Le Fèvre uit Haarlem. „Het ging net zo lekker. In beide wedstrijden lagen we van start tot finish aan kop. Dan wil je natuurlijk ook graag die laatste manche nog varen. Helaas vond de wedstrijdleiding dat het bij vlagen te hard waaide op het IJsselmeer. Maar wat ons betreft, viel het allemaal nog wel mee.”

In de andere 470-groep wonnen de zeilers Sven en Kalle Coster de tweede race, na in de eerste manche als derde te zijn binnengekomen. Daarmee belandde het ervaren tweetal, zesde bij de Olympische Spelen van Athene (2004) en vierde in Peking (2008), op de derde plaats in de algemene rangschikking.

Marit Bouwmeester schreef in de Laser Radial de derde race op haar naam. Eerder was ze als achtste en negende geëindigd. Bouwmeester sloot de eerste dag af met de tweede plaats in het klassement, achter de Finse Sari Multala.

In de RSX-klasse lieten Dorian van Rijsselberge en Casper Bouman zich gelden. De laatste won de tweede race en kwam in de eerste wedstrijd als tweede over de finish. De wereldkampioen van 2006 belandde op de tweede plaats in het klassement achter de Brit Nick Dempsey. Van Rijsselberge kwam twee keer als derde over de finish, goed voor de vierde positie in de algemene rangschikking.

In de Finnklasse kwam olympiër Pieter-Jan Postma in de eerste en enige dagrace als tweede binnen. In de 470-klasse (vrouwen) werd gisteren niet gevaren als gevolg van de harde wind. (ANP)