Marokko moet wangedrag melden

Minister Ernst Hirsch Ballin (Justitie, CDA) wil dat Marokko informatie over ernstige misdragingen van Nederlandse vakantiegangers in Marokko doorgeeft aan justitie in Nederland. Hij heeft daarover gisteren afspraken gemaakt tijdens een bezoek aan het Rifgebied, de regio waar de meeste Marokkaanse Nederlanders vandaan komen.

Vooral Nederlands-Marokkaanse jongeren die in dat gebied op vakantie gaan, veroorzaken problemen. Zo leidt het rijden onder invloed van alcohol soms tot ernstige verkeersongevallen. Als het om probleemjongeren gaat die in Nederland bekend zijn, mag die informatie volgens Hirsch Ballin niet in het dossier ontbreken. „Om in Nederland effectief te kunnen straffen, moeten we dergelijke gedragspatronen kennen. Nu wanen deze jongeren zich onbespied als ze in Marokko zijn.”

Het ministerie van Justitie in Den Haag en hetzelfde departement in Rabat zullen de afspraken over het uitwisselen van informatie nog uitwerken, aldus de woordvoerder van Hirsch Ballin. (ANP)