Liefdadigheid als investering

In 2015 moeten er in Afrika 100 miljoen minder ondervoede kinderen zijn. Dat is het doel van een initiatief van bedrijfsleven, overheid en wetenschap.

None

Sander Voormolen

„Alleen gezamenlijk kunnen we het probleem van ondervoeding oplossen”, zegt Mauricio Adade van chemiebedrijf DSM. Dus wil zijn bedrijf met Unilever, Akzo Nobel, én met overheid en wetenschap de eigen kennis en netwerken gebruiken om de voeding te verbeteren. Het gaat niet in eerste instantie om geld, maar vooral om het bezorgen van de juiste voedingsproducten op de juiste plaats. In eerste instantie richt men zich op zes Afrikaanse landen ten zuiden van de Sahara: Ghana, Kenia, Zuid-Afrika, Ethiopië, Mozambique en Tanzania.

Het project is het Amsterdam Initiative on Malnutrition (AIM) gedoopt. De Nederlandse multinationals bundelen de krachten met de Universiteit Wageningen en het Ministerie van Ontwikkelingssamenwerking. Gisteren presenteerde het consortium zijn plannen in Amsterdam.

Het AIM-consortium, dat voortkomt uit de Global Alliance for Improved Nutrition (GAIN), wil er de strijd aangaan met de zogeheten ‘verborgen honger’. Het gaat daarbij om ondervoeding door een chronisch tekort aan vitaminen en mineralen. Daardoor ontstaan geboorteafwijkingen, vertraagde groei en een achterstand in de geestelijke ontwikkeling. Vooral kinderen hebben hieronder te lijden. Volgens de voedsel- en landbouworganisatie FAO zijn er wereldwijd 983 miljoen mensen ondervoed. Jaarlijks sterven er 3,5 miljoen kinderen onder de vijf jaar als gevolg van ondervoeding. Het aantal mensen wereldwijd dat geen volwaardige voeding krijgt wordt geschat op twee miljard.

Het is relatief goedkoop de voeding van mensen in ontwikkelingslanden te verbeteren. De drie multinationals hebben daar al enige ervaring mee. DSM ontwikkelde bijvoorbeeld al Mix Me, een zakje met vitaminen en mineralen dat mensen als poeder over hun maaltijd kunnen strooien. De zakjes, die slechts een dollarcent per stuk kosten, zijn in Bangladesh door Unicef gedistribueerd.

Spelen de multinationals niet alleen mooi weer door zich in te zetten voor een goed doel? „De maatschappelijke verantwoordelijkheid van ons concern is geen liefdadigheid”, zegt directeur Global Health Partnerships Paulus Verschuren van Unilever, tevens voorzitter van GAIN Business Alliance. „Onze missie is geïntegreerd met onze dagelijkse bedrijfsvoering. Het gaat om de meerwaarde voor de maatschappij en die van het bedrijf. Je kunt als bedrijf geen gezonde handel opzetten in een maatschappij die niet functioneert. Door nu de ondervoeding aan te pakken hopen wij onze toekomstige markt zeker te stellen.”

Ook DSM ziet nieuwe commerciële mogelijkheden. Het bedrijf ontwikkelde zogeheten NutriRice, rijst verrijkt met essentiële voedingsstoffen en vitamines. Voor het product gebruikt DSM gebroken rijstkorrels, normaal afval in de rijstproductie. Ze worden vermalen en gemengd met vitamines en mineralen. Vervolgens worden er machinaal weer rijstkorrels van gemaakt die worden vermengd met gewone rijst. De kunstmatige rijstkorrels hebben dezelfde eigenschappen als gewone rijstkorrels. Ze kunnen gewassen en gekookt worden. „Belangrijk is dat er niets veranderd aan de kleur en smaak, anders gooien mensen die vreemde korrels er alsnog uit als ze de rijst wassen”, aldus Adade.

De NutriRice is getest bij middelbare scholieren in China. „Het was een groot succes”, zegt Adade. „Het aantal gevallen van bloedarmoede daalde van 13,7 procent tot 2,5 procent en ook vitaminetekorten werden significant minder. Maar het belangrijkste was wel dat de leerprestaties van de kinderen flink verbeterden.”

    • Sander Voormolen