Kliederen mag op het stembiljet

Behalve de blanco stem heeft de boze kiezer nu een nieuwe mogelijkheid een proteststem uit te brengen. Het is namelijk voor het eerst toegestaan te kliederen op het stembiljet zonder de stem daarmee ongeldig te maken.

De Rijksvoorlichtingsdienst meldt deze mogelijkheid echter niet op zijn website uheefthetvoorhetzeggen.nl. Daar staat te lezen dat een stem ongeldig wordt als ”u daarnaast nog op het stembiljet schrijft”. Maar dat is niet het geval, meldt de Kiesraad.

Het enige dat nodig is om een stem geldig te laten zijn, is dat de kiezer op ondubbelzinnige wijze kenbaar maakt op welke kandidaat hij wil stemmen. De kiezer mag dus gerust ”stelletje zakkenvullers” op het formulier krabbelen, als daarnaast maar netjes een hokje rood is gemaakt. Een mooie tekening is ook toegestaan.

Wat echt niet mag, is informatie toevoegen die herleidbaar is tot de kiezer. Dat kan leiden tot verwarring op de stembureaus. Want wanneer is informatie nog herleidbaar? Voor een eigennaam geldt dat zeker, maar in kleine gemeenschappen kan een bepaald woord ook tot een individu te herleiden zijn.

En de naam van een andere kandidaat kan ook niet, want dan zou de keuze niet meer `ondubbelzinnig` zijn.